Разширеното депо и завода за ремонт на столичното метро струват 17 млн. лв.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт”

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви, че над 17 млн. лв. са инвестирани в разширеното депо и заводa за ремонт на столичното метро в Обеля.

На инспекция на обекта на 16 януари присъстваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др., съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Софиянци могат да бъдат горди с новото съоръжение, защото то отговаря на всички европейски изисквания и норми за безопасност”, каза министър Ивайло Московски. По думите му всеки лев, който е бил похарчен за изграждането на столичното метро може да бъде видян от всеки, а ползите от него се усещат от над 300 хил. пътници, които всеки ден ползват подземната железница.

„В рамките само на този проект успяхме да изградим близо 7 км метро трасе, да закупим 18 нови метровлака и да модернизираме и разширим съществуващото депо на Метрополитен”, допълни Ивайло Московски. Той подчерта, че модернизираното депо отговаря на нарасналите нужди на софийския метрополитен след пускането в експлоатация на втория метродиаметър и разширението на първия.

„За поредна година Оперативна програма „Транспорт” е европейската програма с най-добри показатели в България”, каза министър Московски. По думите му предоставената безвъзмездна финансова помощ по нея e 98% от бюджета на програмата, а на бенефициентите са изплатени 1,718 млрд. лв., което е над 40% от предвиденото финансиране.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт” и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в гр. София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда” (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе” (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции). По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака.

В ход е и работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. Тези две отсечки са част от Етап III от проекта за разширение на метрото и също се финансират по ОП „Транспорт”.

Новият проект бе одобрен от Европейската комисия в края на 2012 г.

 

Споделете: