Русия е получила предложение от България за участие в изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“

Росатом обмисля предложението

Нашата страна  е предложила на руската ядрена корпорация Росатом да построи още един блок в АЕЦ „Козлодуй“, седмият в атомната централа, предаде ИТАР-ТАСС. Това съобщи пред журналисти заместник-генералният директор на държавната корпорация Кирил Комаров по време на продължаващия в Москва международен форум АТОМЕКСПО 2012.

Той посочи, че българската страна е отправила предложение към Росатом да обмисли своето участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Въпреки отказа на България от строежа на АЕЦ „Белене“, нашето сътрудничество продължава, допълни Комаров, пише БТА.

Преди това ръководителят на Росатом Сергей Кириенко заяви по повод АЕЦ „Белене“, че руската корпорация „ще направи всичко, за да се запази проектът, но правителството на България сега разработва вариант за изграждане на един блок в АЕЦ „Козлодуй“ вместо два блока в „Белене“.

„За нас е важно желанието на клиента“, увери Кириенко: „Ако те искат един блок, готови сме да изпълним тази работа. Сега очакваме решение и отговор от българската страна“.

В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ „Белене“. Правителството взе решение за строителството на нов блок в единствената атомна центарала в страната. Междувременно в енергийното министерство изтъкват като топ приоритет в сектора удължаването на живота на двата действащи реактора в Козлодуй.

Споделете: