Стартира строителството на жп участъка Пазарджик – Стамболийски

Стойността на проекта е около 66 млн. лв. с ДДС

Стойността на проекта е около 66 млн. лв. с ДДС

Днес, 21 януари, с официална церемония на жп гара Стамболийски започна строителството на жп участъка Пазарджик – Стамболийски, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт“ са в процес на изпълнение. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на церемонията, дала официално старт на реализирането на проекта по обновяване на  участъка. По думите му общата стойност на жп проектите по ОП „Транспорт“ е над 1 милиард лева.

„Днес започваме работа по отсечката Пазарджик – Стамболийски, а до месец ще стартира работата по целия участък Пловдив – Септември“, каза министър Папазов. Благодарение на проектите по ОП „Транспорт“ се инвестират в региона над 300 милиона лева. Това ще подобри не само железопътната инфраструктура, но и ще допринесе за създаването на нови работни места.

Министър Данаил Папазов заяви още, че жп отсечката Пазарджик – Стамболийски обхваща 19 километра, а целият участък е от 53 километра, като той ще позволява движение на влаковете със скорост от 160 километра в час.

Позиция 2: „Модернизация на железопътната отсечка Пазарджик – Стамболийски“ е част от проекта „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив“, който се осъществява със средства по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка Пазарджик – Стамболийски е близо 66 млн. лв. с ДДС.

В проекта е включено построяването на ново коловозно развитие в жп гарите Огняново и Стамболийски, както и изграждане на нов пешеходен подлез на жп гара Огняново и модернизация на съществуващия в жп гара Стамболийски. Двата подлеза ще бъдат оборудвани с асансьори. В жп гарите и спирките в участъка ще бъдат изградени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа. Предвижда се работата по обекта да приключи до края на 2015 г.

На церемонията присъстваха н. пр. посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа, депутати, представители на местната и централната власт.

Споделете: