Увеличението на 75% безвъзмездно финансиране за енергийно обновяване е сред големите постижения на служебното правителство

Министър Захариева представи постигнатото от икономическия екип на служебното правителство

На проведената на 27 май пресконференция, заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева представи постигнатото от икономическия екип на служебното правителство, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

На пресконференцията присъстваха министрите Асен Василев, Юлиян Попов, Кристиян Кръстев, проф. Иван Станков и Роман Василев.

„Ние дойдохме в един труден момент, след протести и очаквания за бърза промяна, при пълен срив в доверието към институциите. Основният ни фокус беше как да се подобри ситуацията за хората и бизнеса“, каза пред журналистите г-жа Захариева.

При представянето на отчета министрите се обединиха около идеята, че ключ за подобряване на диалога бяха обществените съвети, които се оказаха един ефективен механизъм за гражданското общество да участва реално във вземането на решенията. В четири министерства – това на икономиката, екологията, земеделието и транспорта – съветите бяха платформата, където бизнеса и неправителствените организации споделяха проблемите и участваха в процеса на взимане на решения.

Усилията на правителството бяха насочени към публичността, за да може открито да се поставят проблемите в ключовите сектори. Така например още в първите дни бяха публикувани над 200 договора в сектор енергетика. Беше представен и модела, по който се формира цената на електрическата енергия.

На пресконференцията стана ясно, че са готови докладите на Европейската комисия и Световната банка от прегледа на енергетиката, които ще бъдат публично оповестени. И двете институции препоръчват, че стабилизирането на цените е възможно само при реформа в сектора, придружена от либерализация и силен, и независим регулатор.

Напълно готов е и проект на Закон за промени в закона за енергетиката. „Целта на закона е да бъде създаден независим и ефективен регулатор, който е най-силното оръжие срещу монополите в сектора и гаранция за защита на правата на потребителите“, обясни вицепремиерът Захариева.

Едно от големите постижения на това правителство е направеното за енергийната ефективност. „Успяхме да договорим сериозно увеличение на безвъзмездното финансиране по проект „Енергийно обновяване на българските домове” от 50% на 75%. В резултат интересът към програмата се повиши – само за месец заявленията за участие в програмата се увеличиха от 180 на 218“, добави вицепремиерът Захариева като обясни основните предимства за гражданите и бизнеса – намаляване на сметките за електричество и отопление, осигуряване на работа за малки строителни фирми.

Един от най-важните проекти, който министърът за електронното правителство Роман Василев представи, е за създаването на електронна система на обществените поръчки. Беше подписано споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие, с което стартира процесът за анализ и изграждането на електронните обществени поръчки. Според министър Василев този проект ще има ефект за бизнеса, за администрацията и ще повиши общественото доверие.

През последните два месеца МРРБ и АПИ всекидневно инспектираха работата по националните инфраструктурни проекти, за да се спази пусковият им срок. Три големи проекта са пред завършване през юни – магистрала „Тракия“, магистрала „Струма“ Лот 1, частта от „Хемус“ Шумен-Белокопитово. През юли ще бъде пуснат и СОП – Гара Яна.

Споделете: