На 31 август откриват новия лъч на столичното метро

Софиянци и гостите на столицата ще се возят безплатно  в метрото след 14 часа

На 31 август официално откриват  втория лъч на столичното метро, който ще свързва „Надежда” с „Лозенец“, като специално за случая ще пристигне  председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По трасето са изградени 11 метростанции като всяка от тях е с индивидуален архитектурен облик и дизайн.

От петък станция „Сердика” ще стане възлова за подземната железница. Там ще става прекачването от първия на втория лъч на метрото. Топлата връзка между двете спирки ще става по пешеходен тунел.

Прекачването от първа на втора линия ще отнема около четири минути, а пътниците няма да плащат втори билет. Освен разширяване на обхвата на метрото,  ще бъдат пуснати и 18 нови мотриси. Освен по-бързи и модерни, те ще са и по-икономични.

В новите мотриси няма повече места за сядане, но за сметка на това са оборудвани с климатици. Графикът на новите вагони ще бъде на четири минути. В началото по втория метродиаметър ще се движат 12 влака, като те постепенно ще се увеличават, а целта е да се използват максимално ефективно.

С пускането на втория лъч от 31 август картата за пътуването в метрото в София поскъпва. Персонализираната ще струва 35 лева, а тази без име – 42 лева.

Очаква се след пускането на новата линия трафикът в столицата да се облекчи с 20%.

От 1 септември ще бъде направена и временна промяна в маршрутите на няколко линии на градския транспорт заради откриването на новия лъч на метрото, а основните промени в автобусните маршрути предстоят да бъдат направени в началото на следващата година, когато ще се види какъв е резултатът от новия лъч на метрото.

Споделете: