У нас почти няма енергия, добивана от биомаса

 Има единствено централи за биомаса, предимно на отпадъчни продукти

 

Големи са ефектите от използването на биомаса са, но в България почти няма такава енергия. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти.

У нас има вече 600 мегавата фотоволтаици, над 600 мегавата вятърна енергия, малко ВЕЦ-ове и почти няма енергия от биомаса. Има централи за биомаса, които са повече на отпадъчни продукти. Има една истинска инсталация за биомаса в Монтана, но има  проблеми тя да тръгне, каза Семерджиев.

Според него  инвестиционният процес при фотоволтаиците е до два месеца, а при биомасата продължава с години. Биомасата има по-големи предимства от гледна точка на балансиране на енергийната система, защото може да се регулира кога централата да работи и кога не. Освен това ще въвлича много работна ръка при производството, което означава, че ефектите от използването на биомасата са големи.

В България, за съжаление, ние сме още съвсем до нулата. Имаше предсказания, че ще има 200 мегавата миналата година, те се оказаха смешни, заяви Семерджиев.

По думите му – второто намаление на цената на фотоволтаиците гарантира, че няма да има такива резки скокове на цените на зелената енергия в следващи периоди. Проблемът беше не, че се увеличава зелената енергия, а че тя се увеличи повече от 300 % за една година като добавка и беше на практика основният фактор за увеличаване на крайната цена.

Приветстваме възможността, която ни се даде за коригиране на цените, което ще става напълно ясно и прозрачно, каза той.

Семерджиев заяви още, че грешките в прогнозите на електроразпределителните дружества за новите фотоволтаици ще се преразпределят между всички, които формират тази зелена добавка. Досега те са понасяни само от Националната електрическа компания като обществен доставчик.

Споделете: