Две български дизайнерки бяха отличени в първия по рода си Roca Master Design Challenge

Големият финал на световния конкурс за дизайн Roca One Day Design Challenge се проведе в Барселона

Всички победители от 13-те издания на Roca One Day Design Challenge, проведени в 12 държави през 2019 год., се събраха заедно в Барселона, за да участват в първия по рода си Roca Master Design Challenge, с подкрепата на BCD (Barcelona Design Center) и в сътрудничество с фондация We Are Water.

Начело на церемонията по награждаването беше Xavier Marcet, Съветник по туризма и творческите индустрии и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca и директор на фондация We Are Water. Събитието се състоя в сряда, 22 януари, в Кметството на град Барселона.

Xavier Torras подчерта “Като директор на фондация We Are Water, разглеждам идеите на участниците в конкурса през призмата на целите за устойчиво развитие и наистина сме горди да кажем, че всички подадени проекти са съобразени с тях, като по този начин бъдещите дизайнери демонстрират запознатост с глобалните проблеми. В същия дух, Xavier Marcet подчерта, че “Барселона е с обострено възприятие за всяка инициатива, която стимулира социално-отговорно творчество и точно това прави конкурса на Roca.”

Заданието, по което трябваше да работят участниците, ги предизвика да предложат нов тип умивалник, с допълнителна функционалност, която дава добавена стойност на продукта.

Ahmad Alkattan от Heriott-Watt University в Дубай, ОАЕ, спечели наградата сред 22 участници от 12-те страни, в които се проведе състезанието през 2019.

Проектът му предлага мобилна мивка, която улеснява хигиената, без да се налага движение. Продуктът е с колела и два резервоара за чиста и отходна вода и може да се управлява с мобилен телефон. Isabel Pintado,

Регионален директор на Wilson Associates подчерта, че проектът “променя статичната концепция за продукти за баня, като включва подвижен елемент, който може да се използва дори извън пространството на банята”.

Освен глобалната награда, по време на церемонията бяха връчени и други отличия за най-добрите проекти, осъществени по време на различните дейности и семинари, посетени от състезатели през тези три дни в Барселона. Сред наградените са и двете български млади дизайнерки Десислава Петрова и Лилия Петрова, отличени  за най-добър рендер.

Проектите бяха оценени от международно жури в състав: João Bessa дизайнер и основател на BESSA; Josep Congost, Директор Дизайн и иновации в Roca; Kenneth Koh, основател на Quarters Architects; Isabel Pintado, Регионален директор на Wilson Associates; Vladimir Pirozhkov, президент на Център за дизайн и иновации ‘Astra Rossa’; Isabel Roig, Генерален директор на BCD (Barcelona Design Center); и Xavier Torras, Директор Бранд комуникации на Roca. Уоркшоповете по време на събитието бяха водени от доказани експерти като: Nicanor Garcia, архитект и фотограф, специализирал в архитектурата и пътуването; Robert D.Thompson, инженер и индустриален дизайнер, научен директор на MaterFad; Guillem Camprodon, Директор изследвания в Fab Lab Barcelona.

Roca, водеща марка в производството, дизайна и дистрибуцията на продукти за пространството в банята, организира тези инициативи, за да осигури развитие на младите таланти.

Roca One Day Design Challenge се проведе за първи път през 2012 г. и оттогава стартира международната му експанзия. Конкурсът предизвиква млади студенти и професионалисти по архитектура и дизайн да създадат оригинални и иновативни продукти за пространството на банята само за един ден. Конкурсът вече имаше и своите първи две издания в България.

Споделете: