Проведе се 2-рото издание на интернационалния архитектурен и инженерен форум SHARE

Платформата за нетуъркинг, бизнес, вдъхновение и обмен на идеи и умения събра тази година 400 участници

Интернационалният архитектурен форум SHARE

Интернационалният архитектурен форум SHARE се състоя на 7-ми юни в столичния  „София Хотел Балкан“. Второто издание на авторитетното събитие премина под знака на иновативността и интернационалността като събра на едно място 400 участници, сред които видни световни и местни архитекти.

Пълната зала обаче не притесни лекторите и всички презентираха професионално. Някои от по-интересните заглавия на лекциите бяха „Отношението на човека към светлината“, „Изповедта на един архитект“, „Дизайн на супермаркети – един неочакван потенциал“, „Да очовечим офис пространството“, „Зад фасадата“, „Архитектурни решения, облечени в керамика“ и други.

„Architecture made of clay”

Арх. Николай Иванов, архитект консултант при Винербергер, представи темата „Архитектурни решения, облечени в керамика“, която поддържаше няколко тези.

Арх. Николай Иванов, архитект консултант при Винербергер, представи темата „Архитектурни решения, облечени в керамика“

 

Първо: Керамиката като обработена форма на глината

Освен един от най-старите строителни материали (неоспоримо най-предпочитаният традиционен материал), тя има много качества и възможности за обработка, която я прави незаменим материал и за в бъдеще.

В подкрепа на това твърдение бяха представени редица завършени сгради, символ на традицията и бъдещето.

Второ: Керамиката като иновативно решение

Един от най-видните примери за това е пълнената с вата тухла Porotherm 38 W.i. Plan. Този голямоформатен керамичен блок е подходящ за изграждането на сгради с почти нулево потребление на енергия, тъй като се произвежда с минерална вата, вложена вътре в самия блок, а това изключва необходимостта от полагането на допълнителен топлоизолационен слой.

Трето: Керамиката за световни архитектурни решения

Международният конкурс за керамична архитектура Wienerberger Brick Award е пример за това как от керамика могат да се построят забележителни сгради от всякакъв тип.

В презентацията си арх. Иванов обяви и откриването на Brick Award 2020, с което стартира и събирането на номинации за престижния архитектурен конкурс. Всички архитекти могат да участват в местната преселекция като подадат своите документи до края на годината. Повече за конкурса прочетете тук.

Уъркшопи, специални награди и виртуална реалност

Следобед гостите на SHARE се разделиха в отделни зали, където темите бяха селектирани в различни работни срещи и уъркшопи.

По-късно бяха обявени и победителите в конкурса на КАБ – Специални архитектурни награди.

В почивките между отделните презентации гостите имаха възможността да се запознаят отблизо с последните разработки на производителите на строителни и архитектурни решения, подкрепящи събитието, като посетиха техните експозиционни щандове.

Винербергер впечатли със своята специална разработка на симулация на виртуална реалност, при която любопитните можаха да упражнят уменията си да изграждат стени с новия блок  Porotherm 38 W.i Plan и да редят покриви с все по-модерния модел керамични керемиди Tondach Biber.

Един от осмелилите се да опитат участници сподели:
„След като си прекарал няколко минути с очилата за виртуална реалност и построиш няколко стени или покрива, е странно да ги свалиш и да видиш, че всичко е било само виртуална игра.“

Споделете: