50 номинации от рекорден брой заявки за участие в Световния архитектурен конкурс Wienerberger Brick Award 2022

Обявяването на победителите в 5-те категории на конкурса ще бъде през м. юни 2022 г.

Десетото издания на международния архитектурен конкурс Brick Award, организиран от Wienerberger, регистрира рекорден брой заявки за участие в престижния форум, чийто финал предстои през юни 2022 г.

Подадените 789 проекта от 53 държави показват не само недостигнати до момента в цялата досегашна история на конкурса нива на силен интерес към архитектурната надпревара, но и отбелязва колко значима е тази награда в международно отношение.

Сред всички участващи проекти журито от 5-ма известни архитекти определи 50 номинации, които ще се състезават в 5 основни категории във финалната фаза на конкурса.

Изборът се състоя през това лято, а журито на Brick Award бе в състав:

Ингрид ван дер Хайден/Нидерландия, архитект и съосновател на Civic Architects, Джаспър Готлиб/Дания, архитект и съосновател на Gottfried Paludan Architects, Тина Грегорич/Словения, архитект и съосновател на Dekleva Gregorič Architects, Уилфред Кюен/Германия, архитект и съосновател на Kuehn Malvezzi, Бригите Шим/Канада, архитект и съосновател на Shim-Sutcliffe Architects в Торонто.

Brick Award 2022
© Wienerberger EOOD

Категориите, в които ще бъдат раздадени призове в рамките на Brick Award, заедно с наградата за цялостен победител в конкурса са: „У дома съм“, „Живот заедно“, „Споделяне на публични пространства“, Работа заедно“ и „Строителство извън рамките“.

Първенците във всяка категория, както и цялостния победител в конкурса, ще бъдат обявени на официалната церемония Brick Award във Виена през юни 2022 г.

В 10-тото поредно изданието на Brick Award се наблюдава силен фокус на участници от Европа – 34 от общо петдесетте номинирани проекта са подадени от европейски архитекти, 12 от архитектурни бюра в Азия, а 4 са номинациите от Латинска Америка.

Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG © Elke Mayr

„Запазва се тенденцията за развитие, наблюдавана през последните години, като фокусът остава върху конструкциите с висока ефективност на ресурсите. Това важи както за иновативното конструиране, така и за сградите, построени в традиционен стил, с локални материали и техники. Комбинация от повтарящи се елементи и въображение в използването на тухлите. Този почти игрив подход води до стегнати, запомнящи се конструкции. Съотношението на различните категории е почти балансирано, показвайки, че тухлата присъства във всички аспекти на строителството.“ – обяснява Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG.

50-те номинирани проекти са разпределени по категории както следва:

У дома съм: 8 проекта

Живот заедно: 12 проекта

Споделяне на публични пространства: 13 проекта

Работа заедно: 8 проекта

Строителство извън рамките: 9 проекта

Всичките номинации вече могат да бъдат разгледани на сайта на Brick Award ТУК!

Повече информация за конкурса Brick Award може да откриете ТУК!

Споделете: