56-то СОУ „Константин Иречек“ в столицата е първият завършен обект, финансиран от Националната схема за зелени инвестиции

Проектът на стойност около 490 хил. лв. е съфинансиран и от бюджета на Столична община

Днес,  12 февруари,  министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще участва в официалното откриване на първия завършен обект, финансиран от Националната схема за зелени инвестиции в България – 56-о Средно образователно училище „Константин Иречек” в столичния район Люлин, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република Австрия в България Герхард Райвегер.

Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

За участие са поканени още д-р Михаел Ангерер – търговски представител на Република Австрия в България, и Ирена Георгиева – председател на УС на Националния доверителен екофонд.

Проектът се финансира съвместно от Националната схема за зелени инвестиции и бюджета на Столична община на обща стойност почти 490 хил. лв.

В рамките само на два месеца бе изпълнена над 4000 квадратни метра топлоизолация на всички стени на сградата, топлоизолация на покрива, подмяна на стара дограма и оптимизация на електрическата инсталация.

От общо 69 публични сгради в страната, за които до момента са предвидени средства от постъпленията от продажба на предписани емисионни единици в сделки между България и Австрия, това е първата, която е завършена. В училището учат 970 ученици.

Сметката за отопление на сградата за декември м.г. след изпълнените мерки за енергийна ефективност е с 6000 лв. по-малка от същия месец на предходната година.

Националната схема за зелени инвестиции се прилага в България от 2010 г., когато съгласно Закона за опазване на околната среда на Националния доверителен екофонд е възложена функцията за управление на постъпленията от продажбата на предписани емисионни единици. Целта на такава схема е търговия с емисии на парникови газове на правителствено ниво. Този вид търговия с емисии е регламентирана в член 17 на Протокола от Киото като един от механизмите за изпълнение на задълженията на страните за намаляване на парниковите газове.

 

Споделете: