С награждаване на победителите приключи престижният архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2019

Шестото издание на форума отличи 11 проекта

С официална церемония за награждаването на победителите приключи 6-тото издание на престихния архитектурен конкурс АРХ ИНОВА.

Над 300 гости, приятели, представители на водещи архитектурни бюра, известни архитекти, специалисти от строителния бранш, спонсори, медии и др. се събраха в Sofia Event Center, за да аплодират най-добрите отличени проекти.  Водещ на церемонията отново бе Ива Дойчинова.

За първи път в 6-тото издание на „Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА“ бяха включени всички категории, обединяващи темите на конкурса през изминалите 5 години.

АРХ ИНОВА стартира с 14 категории, които след подаването на 108 проекта бяха обединени в 11. От тях бяха излъчени 26 номинации. Досега във всяка от категориите бяха определяни първо, второ и трето място. Тази година се присъжда само по една награда в категория предвид техния увеличен обем.

„Радостно е, че архитектурата продължава да вдъхновява младите хора да творят и да се борят за място под слънцето, защото тя е вечна професия и винаги ще има място за нови лица в нея. Поздравявам организаторите на конкурса, който се утвърждава със своето архитектурно ниво. Има много конкурси, но някои от тях бързо девалвират, а АРХ ИНОВА има своето бъдеще – затова ще продължим да го подкрепяме, а Съюзът на архитектите ще продължава да се развива и да утвърждава позициите на нашата архитектура в обществото“, каза проф. д-р арх. Тодор Булев – Председател на Съюза на архитектите в България – Партньор на конкурса.

АРХ ИНОВА е качествен конкурс, защото същността на архитектурата е да създава бъдещото пространство и да го променя, затова иновативността е много важна и помага за локалната идентичност във всеобщото архитектурно множество“, каза арх. Николай Баровски, заместник-председател и временно изпълняващ длъжността Председател на Камарата на архитектите в България – също партньор на конкурса.

Тази година журито бе съставено от 11 архитекти, работещи в България:
доц. д-р арх. Александрина Ненкова, арх. Атанас Динев, арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Николов, арх. Георги Цикалов, арх. Ивайло Мишев, арх. Йоши Ямазаки, арх. Милена Крачанова, арх. Румен Йотов, арх. Тодор Обрешков и арх. Христо Хаджиганчев.

„Конкурсът АРХ ИНОВА се утвърди и стана традиционен. Той носи своето послание и нека следващото издание бъде с още по-високо качество и да търси иновативната архитектура“, каза Председателят на журито арх. Атанас Динев – член на УС на КАБ.

В категория БИЗНЕС И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ участваха 15 проекта, номинирани са 4.
Наградата получи проект „Надстрояване на съществуваща постройка – администрация“ с проектант „ПОТС Студио“ ООД – арх. Християн Александров.

„Удоволствие е за нас да присъстваме на церемонията, защото виждаме, че архитектите ни се сблъскват с доста предизвикателства, но се справят с тях и проектите им са иновативни и функционални“, каза при връчването на наградата инж. Анна Стайкова – архитектурен консултант в REYNAERS AluminiumГенерален партньор на конкурса.Наградата от името на арх. Християн Александров прие Дияна Кинова – издател на списания „Още за къщата” и The Building и организатор на конкурса. Арх. Александров пристигна на церемонията малко по-късно и успя да се включи в общата снимка на победителите.

В категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ участваха 9 проекта, от които са номинирани 4. Наградата получи проект Църква „Стълба към небето“, Пулпит Рок, Норвегия, с проектант „НП Архитекти“: арх. Пламен Русев и арх. Невена Русева.

„За мен е чест да Ви поздравя с вълнуващите проекти, които представяте, пожелавам Ви успех и да сме близо до Вас при осъществяването на творбите, които създавате“, каза при връчването на наградата Неделин Василев, мениджър продажби в TECHNOPANELСребърен спонсор на конкурса. „Изненадани сме от наградата, защото в конкурса участват страхотни професионалисти. Благодарим на организаторите, на спонсорите и на журито“, каза арх. Пламен Русев.( снимка 2)

В категорията ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ журито присъди и една поощрителна награда. Тя е за проект Храм на Мира – Нор-Па-Де-Кале, Франция, с проектант Simple.Architecture – арх. Александър Йончев.

Наградата връчи инж. Васил Попов, търговски директор и прокурист на SEMMELROCK STEIN + DESIGNСребърен спонсор на конкурса. „Благодаря на организаторите и на журито, че е оценило нашия проект, както и на всички колеги тук и във Франция, с които работим и ще продължаваме да работим“, каза арх. Александър Йончев.

В категория БИЗНЕС ХОТЕЛИ участваха 3 проекта, от които журито номинира и награди „Проект за градски хотел на бул. „Христо Ботев“ в София“ с проектант „А-проект Архитекти“: арх. Александър Димов и арх. Зорница Нинова.

„Радвам се, че връчваме награда точно в тази категория, защото именно в сектора на бизнес хотелите архитектурният продукт, който бива реализиран, е голям бонус за бъдещото развитие на добър бизнес модел“ каза арх. Александър Бояджиев, експерт дизайнерска програма в IDEAL STANDARD Златен спонсор на конкурса. „В този проект всичко е под земята, разкрива се археология, а средата е групов паметник на културата“, каза арх. Александър Димов. „Преди 6 години съседите бяха против, сега вече са с нас и очакваме да видим реализиран този малък, но сложен проект“, добави той.

Категорията ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА събра 4 проекта, от които са номинирани 2.
Наградата отиде при проект Еко селище „Дива бука“ с проектанти „Фимера Дизайн“ и арх. Петя Танъмова.

„Радвам се, че съм на такъв престижен форум и се гордея с българския архитект, защото резултатите от неговия труд са на световно ниво“, каза при връчването на наградата Славчо Янев – мениджър продажби в ROSIMA – Сребърен спонсор на конкурса. „Благодарим на журито, на екипа ни и на организаторите, защото това е един от най-честните конкурси с идеална цел. Благодарим и на възложителите, че ни позволиха да направим това, което искахме“, каза Иван Грозев от „Фимера Дизайн“.

В категорията АТРАКЦИОНИ, СПА И УЕЛНЕС ЦЕНТРОВЕ, АКВАПАРКОВЕ участваха 3 проекта. Номиниран и награден е само един проект и това е СПА център на хотел „Кемпински Гранд Арена“, с проектант „М1К3 Проект“ ООД: арх. Славин Байлов, арх. Маргарита Божинова, арх. Георги Костов.

„Всички проекти са прекрасни, а тази категория е моята страст и моята работа, затова много се радвам, че връчвам именно тази награда“, каза Деница Киркова, управител на CRISTAL SPA & WELLNESSСребърен спонсор на конкурса  „Много стойностен конкурс, в който участваме за първи път, защото нямахме достатъчно добър проект за него. Този за спа център на хотел „Кемпински Гранд Арена“ е малък проект, правен с много любов, и благодарим както на инвеститора, така и на всички участници в процеса“, каза арх. Славин Байлов.

В категория МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ състезаващите се проекти са 24, а номинираните – 3. Журито присъди две равностойни награди. Едната е за K Residence с проектант STARH – арх. Светослав Станиславов.

„Изключително ни е приятно да присъстваме на конкурс за красота, защото този конкурс е точно това. Дори само да връчваме награда, чувството е неописуемо“, каза Иван Димитров, представител на VEKA за България – Златен спонсор на конкурса.

„Развълнуван съм при толкова много и добри проекти да бъдем наградени, затова благодаря на журито за високата оценка и наградата. Благодаря на колегите от STARH за чудесната работа, на арх. Димитър Кацаров, с който работихме активно, на инвеститора за доверието, на изпълнителя за брилянтната реализация и прецизна изработка. Поздравявам и организаторите на АРХ ИНОВА, че за поредна година ни събират да отпразнуваме добрата българска архитектура“, каза арх. Светослав Станиславов.

Другият награден проект в категорията е Garden Vision Residence с проектант „Арх Инженеринг“: арх. Гергана Саралиева и арх. Блага Кирова.

„Благодарим на организаторите и на всички, които с вашия творчески подход успявате да подобрите качеството на живот и да го направите по-цветен“, каза при връчването на наградата Десислава Конова, Финансов мениджър на PHIVEX PROJECT – сребърен спонсор на конкурса. „Благодарим на организаторите и респект към всички участници – има много добри проекти и затова сме два пъти по-благодарни за наградата за този проект, който сме работили с много любов и труд“, каза арх. Гергана Саралиева.

В категорията ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ се включиха 7 проекта. От тях бяха номинирани 2 и наградата получи „Джентъл парк“ – комплекс от 13 къщи с допълващо застрояване“ с проектант  „ЛП Арх“ ООД: арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Ивайло Игнатов и арх. Грета Атиа.

„За поредна година връчвам награда в конкурса АРХ ИНОВА – събитие, което много ми харесва, защото награждава наистина хубави творения. Проектите изискват много „човешко вложение“ и благодаря на всички, че имаме възможност да ги видим“, каза при връчването на наградата инж. Тодор Димитров, ръководител „Технически отдел“ в ALUKÖNIGSTAHL  – сребърен спонсор на конкурса. „Благодарности от името на арх. Атанас Панов и целия екип на „ЛП Арх“ за присъдената ни награда. За нас е огромна чест и удоволствие да участваме в този конкурс“, каза арх. Николай Велчев.

В категория ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ участват най-много проекти – 25. От тях са номинирани 5. Журито отличи „Джентъл Хаус 3“ – Четири жилищни сгради с допълващо застрояване“ с проектант „ЛП Арх“ ООД: арх. Атанас Панов и арх. Лорита Панова.

„Един такъв конкурс, освен приятната церемония, е и голяма отговорност, защото, давайки оценка и награди, изразяваш себе си и своите възгледи. Радостно е, че тази вечер виждаме много и силни проекти. Всеки ден, срещайки се с проектантите и с хората, които искат да имат своя най-добър дом, виждаме колко трудно е да се реализира една къща – някой път изискванията са странни или сложни. Затова поздравявам всички, които имат куража и смелостта да покажат своите проекти“, каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър продажби и продукти във WIENERBERGER  – златен спонсор на конкурса.

„Благодаря на колегите за силната конкуренция, защото без конкуренция няма конкурс. Другото е благодарение на екипа“, каза при повторното си излизане на сцената арх. Николай Велчев от ЛП Арх ООД.

Журито присъди и една Поощрителна награда в тази категория. Тя е за проект Еднофамилна жилищна сграда „Sunny place“ с проектант Архитектурно студио “MI-A”: арх. Марина Игнатова, арх. Ана Дядкова, к.арх. Мариела Иванова.

„За поредна година участваме в това чудесно събитие, има прекрасни проекти“, каза при връчването на наградата Румен Иванов – търговски мениджър на HÖRMANN BULGARIA – сребърен спонсор на конкурса. „Изненадани сме и благодарим на журито, както и на инвеститорите, които ни позволиха да реализираме нашата идея. Надяваме се да продължаваме все така“, каза арх. Марина Игнатова. 

В категория ВАКАНЦИОННИ ХОТЕЛИ в надпреварата се включиха 11 проекта. Журито номинира 2 проекта и не присъди награда.
В категория ТЪРГОВСКИ СГРАДИ участваха 4 проекта. Журито номинира 1 проект и не присъди награда.
В категория ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ участваха 3 проекта. Журито не номинира и не присъди награда.

Благодарение на Генералния партньор REYNAERS ALUMINIUM специален гост на събитието беше арх. Фредерик Якобс, един от основателите на световно известното архитектурно ателие Conix RDBM Architects. Той говори за тенденциите в архитектурата и разказа за проектите на студиото.

Повече подробности за конкурса и победителите: www.archinova.bg

……………………………

За организаторите:

„Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА“ е некомерсиален конкурс, който поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и естетика.

Организатори на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, The-Building.eu, Citybuild.bg, Citybuildhome.bg

 

 

Споделете: