Архитектурният годишен конкурс ARCHINOVA 2021 награди 10 проекта-победители в различни категории

8-то издание на конкурса се проведе под мотото „Архитектурата е предизвикателство“!

Архитектурните предизвикателства, които тазгодишното издание на престижният конкурс ARCHINOVA отправи към българските архитекти и студенти по архитектура, приключи с бляскав финал и 10 отличени проекта!

Официалната церемония по награждаването се състоя в Интер Експо Център в София на 6 октомври с водещ Ива Дойчинова и при спазване на всички противоепидемични мерки.

Сложната задача да излъчи най-добрите проекти имаше жури в състав: председател арх. Христина Христова, арх. Владимир Михов, арх. Георги Бачев, арх. Лорита Панова, арх. проф. д-р Орлин Давчев, арх. Радо Илиев, арх. Румен Първанов, арх. Светослав Станиславов, арх. Тихомир Казаков.

В тазгодишното 8-мо издание на конкурса проектите бяха оценявани в 8 категории, обединяващи всички теми на конкурса през изминалите 7 години, и една нова категория, включваща урбанистични проекти. Деветчленното жури оцени отделно проекти, реализации и концепции, като в последната категория се състезаваха и студентски проекти. Журито номинира 22 проекта от 60 подадени за участие в конкурса, отличи с призове 6 от тях и присъди 4 специални награди.

Номинирани и наградени:

В категория Проекти – Еднофамилни жилищни сгради“ участваха 13 проекта, а номинираните са 3. Победителят е ЕЗЕРНА КЪЩА на брега на язовир Пчелина с проектант архитектурно студио Contraster, арх. Александра Атанасова.

Проект „Езерна къща“

Допълнителна “Специална награда за органично решение на връзката между предназначение, форма и съдържание” в категорията „Проекти – Еднофамилни жилищни сгради“ получи BS_257 в село Баня, Разлог, с проектант HORA (арх. Андрей Ходкевич).

Проект BS_257

В категория „Проекти – Многофамилни жилищни сгради“ се състезаваха 12 проекта, а номинираните са 2. Победител е АПАРТАМЕНТНА СГРАДА в район „Манастирски ливади“ в София с проектант Contraster (арх. Искрен Галев). Това е втора награда за архитектурното студио в конкурса.

Проект Апартаментна сграда

В категория „Проекти – Обществени, индустриални сгради и хотели“ бяха подадени за участие 5 проекта, а номинираните бяха 2. Победител е ОФИС СГРАДА – ТЕХ ПАРК РОЖЕН – част от по-голяма територия със смесено предназначение, която включва и Жилищен парк Рожен 2, с проектант Contraster, арх. Искрен Галев. Това е трета награда за студиото в конкурса и втора за арх. Галев.

Проект: Офис сграда – ТЕХ ПАРК Рожен

В категория „Реализации – Еднофамилни жилищни сгради“ участваха 3 обекта, а номинирани са 2. Победителят е обектът СТУДИО ,,NADA“ – архитектурно ателие с малко жилище с проектант NADA, арх. Антонина Тритакова и арх. Георги Събев. Архитектите арх. Тритакова, арх. Събев и арх. Азалия Саргсян получиха и номинация в категория „Проекти – Обществени, индустриални сгради и хотели“ за ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ.

Реализиран проект: Архитектурно ателие с малко жилище

В категория „Реализации – Многофамилни жилищни сгради“ участваха 4 обекта, като номинирани са 3 от тях. Журито присъди само „Специална награда за фасадно решение“ за ОБЩЕЖИТИЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД на ъгъла на булевард „Св. Климент Охридски” и ул. „Проф. Г. Брадистилов” пред главния вход на Техническия университет в кв. „Студентски град” в София. Проектант е „Амфион“ ЕООД (арх. Борислав Богданов).

Награда за фасадно решение – Общежитие Студентски град

В категория „Реализации – Обществени, индустриални сгради и хотели“ се състезаваха 11 обекта, а номинирани са 4. Победител е КЛУБ ЗА ВОДНИ СПОРТОВЕ до езерото Панчарево в София с проектант Архитектурно студио „Диагонали“ (арх. Николай Давидков, арх. Петър Бубев и инж. Асен Страшимиров).

Реализиран проект: Клуб за водни спортове

В категорията „Реализации – Обществени, индустриални сгради и хотели“ журито присъди и “Специална награда за обновяване на съществуваща обществена сграда“ за РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДАТА НА КУЛТУРЕН ДОМ НА НЕФТОХИМИКА-НХК в Бургас с проектант Архитектурно студио MOTTO (арх. Десислава Стоянова, арх. Мариана Сърбова и арх. Габриела Илиева-Нунева).

Реализиран проект: Реконструкция на сградата на културен дом НЕФТОХИМИКА-НХК

В категория „Реализации и проекти за урбанизация – градска среда, паркове и други“ бяха номинирани 2 обекта и 1 проект. Победителят е ЕСТЕТИЗАЦИЯ НА УЛ. “МИХАИЛ КОЛОНИ“ И ПЛОЩАД „ЕКЗАРХ ЙОСИФ“ – благоустрояване на междублокови пространства във Варна, подзона Район „Одесос“ 2, с проектант арх. Жулиан Начев.

Реализиран проект: Благоустрояване на междублокови пространства в гр. Варна

Категорията „Концептуални проекти“ бе включена за втори път в конкурсната надпревара и е единствената, в която с проекти могат да участват студенти по архитектура. В нея се състезаваха 6 проекта и са номинирани 3.

„Специална награда за принос към социалното и културно наследство“ получи концепцията ПО ПЪТЯ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА за Родопската теснолинейка – единствената функционираща в България. Проектант е Даниела Тодорова.

Концептуален проект: По пътя на теснолинейката

Всички проекти, номинирани и наградени, можете да видите ТУК!

„Архитектурата наистина е предизвикателство – това е решение между сложни казуси, трудни терени и трудни инвеститори, но българските архитекти прекрасно се справят с това. ARCHINOVA също е голямо предизвикателство за всички участващи в конкурса. Надявам се да ни се доверите и в следващите издания!“- каза в края на церемонията Дияна Кинова – организатор на конкурса и издател на списания „Още за къщата” и The Building.

„Радвам се да видя толкова много приятели на архитектурата тази вечер въпреки неудобствата и Covid ситуацията. ARCHINOVA е конкурс, който през годините не спира да се развива и да трупа популярност и основната причина за това са най-вече участниците. Смятам, че в България се прави стойностна архитектура, която заслужава да се обсъжда, да се говори за нея, да се показва и да се оценява, и това се опитваме да направим в ARCHINOVA. Тази година журито имаше много трудна задача, на всички проекти беше обърнато голямо внимание и зад всяка награда има много конкретна обосновка, така че му благодаря за труда“, добави Валери Маринов – управител на CityBuild.bg.

Организаторите благодарят на всички участници, спонсори и партньори, допринесли за осъществяване на поредното издание на конкурс ARCHINOVA 2021!

……………………………………………………………………………………………….

За конкурс ARCHINOVA:

ARCHINOVA е конкурс, който поставя в светлината на прожекторите качествената архитектура, поощрява стойностните проекти, смелите и иновативните идеи, дава път за изява на таланта и интелекта, отстоява високото качество и ценности, търси съкровения баланс между инвестиция и идея, оценява безпристрастно и честно достойнствата на всяка творба, отличава устойчивата, функционалната и красивата архитектура с поглед в бъдещето, но не се отказва от уроците на миналото в непреходните архитектурни образци, конкурсът, който поставя фокус върху Вашите постижения – на българските архитекти!

 

Споделете: