Престижният архитектурен конкурс „Арх Инова 2018” отличи своите победители!

„Индустриални сгради“ бе темата на 5-тото издание на форума

За пети пореден път тази година се проведе престижният архитектурен конкурс „Арх Инова„, а темата, по която работиха десетките участници, представили 28 проекта, бе „Индустриални сгради„.

В конкурса бяха определени три категории – Производствени сгради, Складове и логистични паркове и Винарни. Журито номинира найдобрите 11 проекта, които бяха представени на специална изложба във фоайето на София Ивент Център.

Пожелавам с общи усилия архитекти и бизнес да си бъдем полезни, а към организаторите отправям покана изложбата с номинираните проекти да гостува както в Централния дом на архитекта в София, така и във Варна, Бургас и Пловдив, за да популяризираме усилията на всички Вас”, каза при откриването на церемонията по награждаването арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.

За своите пет години наградите „АРХ ИНОВА” показаха, че са едно свежо и полезно събитие за нашата общност. За нас като архитекти е важно да има елемент на състезание и такива форуми, където да споделим своите идеи с колеги, с хора от бранша и с фирмите, които ги изпълняват, така че следващите ни проекти да са още по-добри”, каза арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България – също партньори на Годишните архитектурни награди Арх Инова 2018”.

Всеки от проектите заслужаваше награда, но авторитетното жури на годишните награди с председател проф. д-р а. н. арх. Бойко Кадинов и членове: арх. Мария Стоянова, арх. Бисер Хантов, арх. Мартин Христов, арх. Борис Борисов, арх. Петя Танъмова, арх. Илко Николов, арх. Иво Пантелеев и арх. Николай Давидков, се спря на три индикативни сгради.

Преди всичко отправям топли думи към самите участници. Независимо от на пръв поглед една непривлекателна тема – „Индустриални сгради”, те са успели да отидат отвъд обичайната поръчка. Поздравявам и тези членове на екипи, чиито имена не присъстват в официалното представяне на проектите, но са помогнали те да бъдат доведени до успешен край”, каза председателят на журито проф. д-р арх. Бойко Кадинов.

Благодаря на организаторите от „АРХ ИНОВА”, както и на спонсорите на наградите, които помагат на обществото ни да разбере колко важни са архитектите, защото благодарение на тях може да вървим в една по-усмихната среда”, каза проф. Кадинов.

От 14 проекта, подадени в категория ПРОИЗВОДСТВЕНИ СГРАДИ”, престижната награда бе връчена на Архитектурно студио Абстракта” и Екогео 92” за Производствена сграда „ВитанеаПловдив.

„Този проект има изключително сантиментална стойност за мен. Той започна преди 15 години, когато баща ми – проф. Христо Крачанов – основа семейна фирма за производство на функционални и здравословни храни. Основно предизвикателство в проектирането на фабрика за „Витанеа“ беше да се достигнат високите стандарти за иновативност, здравословност и екологичност, на които залага компанията.

Направихме екологична и биоклиматична стратегия, съобразена със спецификата на терена, инфраструктурата и природните ресурси, като проектните решения целяха да намалят влиянието на инвестиционното намерение върху околната среда. За новата фабрика беше извършен енергиен одит, който показа, че икономиятa, която ще бъде реализирана, определена на база произведена продукция и изразходвана елекроенергия, ще бъде над 40%., сподели арх. Милена Крачанова.

Втора награда в категория „Производствени сгради” спечели Цех за производство на хартиени торби и опаковки „МАГМА ПАКПерник. Проектант е архитектурно бюро Ваника”: арх. Красимир Джеджев, арх. Диляна Андрова, арх. Ваня Мянкова и дизайнерът Филип Попов.

Трета награда в категорията отиде при Завод за лазерни машини „Неона. Проектант е „Вени Студио Архитекти” ЕООД: арх. Венета Русева, арх. Невена Гашарова и инж. Кремена Костова.

Категорията „СКЛАДОВЕ И ЛОГИСТИЧНИ ПАРКОВЕ” събра 10 проекта.

Първа награда не беше присъдена. На второ място журито отличени проекта Логистичен комплекс с офиси, административни звена и складове и Складова база с офиси и административни звена – и двата обекта са търговска база за промишлени стоки в село Труд, община Марица, област Пловдив. Проектант е Ер Те КонсултООД, арх. Радко Тодоров.

Трета награда в категорията „Складове и логистични паркове” беше връчена на Логистичен парк „Кредо Г4”Бургас. Проектант е арх. Иван Атанасов.

В категория „ВИНАРНИ” журито разгледа 4 проекта, но не присъди награда.

В тази категория бе номиниран един проект : Биовинарна „Орбелус с проектант Архитектурно бюро „Сдружени архитекти”арх. Красимира Попова.

Тази година организаторите на конкурса изненадаха участници и гости, като връчиха за първи път специален приз за оригинален проект. Това е Биовинарна „Орбелус с проектант Архитектурно бюро „Сдружени архитекти”арх. Красимира Попова.

Впечатлени сме от оригиналната идея на архитектите, прекрасното вписване на сградата в околната среда, както и от атрактивната сполучлива идея за Биовинарна „Орбелус”, каза организаторът на конкурса и издател на списания „Още за къщата” и The Building Дияна Кинова.

Благодаря, че сме отново заедно, видяхме много добри проекти, лъха оптимизъм и виждаме, че в България могат да се случват хубави неща”, каза и организаторът на конкурса и издател на Портал за архитектура и строителство CityBuild.bg Петър Колчев.

АРХ ИНОВА е некомерсиален архитектурен  конкурс, чиято цел е да поощрява и популяризира качествената архитектура и стойностните проекти на архитектите на базата на четири основни критерия: иновативност на архитектурни решения и приложени технологии, устойчивост на архитектурата и хармонично вписване на сградите в околната среда, функционалност на сградите и не на последно място – естетика.

Организатори на Годишни архитектурни награди „АРХ ИНОВА“ са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: ka6tata.com, Citybuild.bg, Citybuildhome.bg и The-Building.eu.

Годишните архитектурни награди „АРХ ИНОВА“ се провеждат с любезното съдействие на Идеал Стандарт-Видима, Алукьонигщал, ЕТЕМ, Технопанел, Винербергер и Хьорман. Спонсор РОБЕРТ БОШ, подари на гостите ваучер за 20% отстъпка за професионална и хоби измервателна техника.

Споделете: