Българска фасада се класира за финала на Баумит Life Challenge 2018

36 финалисти от общо 325 участващи сгради ще си оспорват приза за най-добрата европейска „Фасада на годината“ 

Финалът на Баумит Life Challenge ще се състои на 14 юни в Братислава

В тазгодишното издание на конкурса Баумит Life Challenge заявление за участие са получени от 26 държави, представящи общо 325 фасади на сгради.

„През 2014 г. разширихме за първи път конкурса Баумит Life Challenge, за да обхванем цяла Европа и да  представим безбройните творчески възможности, които сега са на разположение в дизайна на фасадните повърхности и текстури.

Огромният международен интерес към тази награда, проявен от архитекти, инвеститори и строители, изискваше повторение.“

Така Роберт Шмид, управляващ директор на Баумит Бетайлигунген ГмбХ, обясни решението си да организира наградите Life Challenge на всеки две години.

Баумит Life Challenge 2018

„През тази година в състезанието за европейска фасада Баумит Life Challenge 2018 се получиха 325 заявления от 26 държави. Те бяха оценени на първи кръг при онлайн гласуване на експертите от международното жури.“

Конкурсът навлезе във финалната си фаза в края на март, когато станаха ясни финалистите. Късата листа се състои от по шест фасади във всяка от шестте категории. Архитектите, инвеститорите и строителите на 36-те номинирани фасади ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите, която ще се състои на 14. юни 2018 г. в словашката столица.

„Ние се вълнуваме много за финала в Братислава. Там 13-те експерти от международното жури, чрез гласуване по точки, ще определят победителите в отделните категории и големия победител в конкурса Баумит Life Challenge 2018.“, обясни Роберт Шмид.

Българска фасада сред 36-те финалисти

От 325 кандидатури експертното жури номинира по 6 фасади във всяка категория, които ще участват в големия финал в Братислава. Австрия, Германия и Полша водят по броя на номинациите – всяка от тях с по 5 финалиста, следват Чехия и Испания с по 4 проекта, Словакия е представена с 3, а Франция, Румъния и Словения – с два проекта. България, Гърция, Унгария и Литва са класирани с по 1 фасада.

Баумит Life Challenge 2018

Българската фасада, която  отива на финала, е с проектант арх. Лорита Панова и инвеститор и изпълнител „Джентъл хаус“ ЕООД.

Пет категории, една специална награда

Конкурсът Баумит Life Challenge 2018 възприе като свое мото фразата „Запленени сме от структурата„. Освен категориите „Еднофамилни къщи“, „Многофамилни жилищни сгради“, „Нежилищни сгради“, „Термично саниране“ и „Реновиране на исторически сгради“ има и още една специална награда за сгради, отличаващи се със специална текстура на фасадната повърхност.

Всеки победител в съответната категория ще получи по € 6,600 парична награда. Големият победител ще се радва на парична награда от € 9,900.

Кликнигласувайспечели: Спечели пътуване за двама до Братислава

До 3. май всеки желаещ може да упражни своя вот за Европейска фасада на годината на сайта lifechallenge.baumit.com. Един от гласувалите ще спечели пътуване за двама, включващо две нощувки в четиризвезден хотел и участие на 14. Май 2018 г. в тържествената церемония по връчване на наградите в Братислава.

………………………………………………..

За Баумит

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Баумит е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с 45 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата е ситуирана и има дъщерни дружества в 26 европейски държави и в Китай. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти.

За повече информация:

lifechallenge.baumit.com

lifechallenge.baumit.com/shortlist

www.baumit.com

 

Споделете: