Престижният конкурс Баумит Лайф Челиндж ще излъчи победителите през 2021 г.

36 финалистите в 6 категории в надпревара за най-добра европейска Баумит фасада

Лицето на всяка сграда безспорно е фасадата. Тя показва не само силата на въображението на архитектите и висотата на строителното изпълнение, но и стила на обитателите й.

Престижният международен конкурс за най-добра европейска фасада Baumit Life Challenge е създаден през 2014 г. с основна цел да се представи неизчерпаемия творчески потенциал на мазилката и безкрайните комбинации от различни материали, текстури, форми и цветове.

В конкурса се срещат в оспорвана надпревара за титлата най-добрите фасади в Европа, изпълнени със системи Баумит.

Вследствие на пандемията от Ковид-19 и необходимите мерки за безопасност окончателното гласуване и връчването на наградите наложиха да бъдат преместени за следващата година. Победителите ще бъдат избрани и обявени на 22-ри април 2021 г. във Валенсия, Испания в емблематичната сграда Hemisferic.

„Конкурсът Баумит Лайф Челиндж бе създаден през 2014 г., за да представи безбройните творчески възможности при проектирането на фасадите в цвят и структура. Огромният международен интерес от страна на архитекти и изпълнители изискваше да продължим с конкурса.“

Така Робърт Шмид, управител на Баумит Бетайлигунген, обясни решението си да организира Баумит Лайф Челиндж, включително и церемонията по награждаването да се състои в държавата-победител от преди две години.

По 6 номинирани финалисти във всяка категория за Валенсия

Жури от 13 международни архитекти оцени 385 участници от 26 държави в Европа и определи 36 финалисти в 6-те категории:

♦ Еднофамилни къщи

♦ Жилищни сгради

♦ Нежилищни сгради

♦ Термично саниране

♦ Реновиране на исторически сгради

♦ Вдъхновени от структурата

Сред финалистите начело е Австрия с 5 номинации, следвана от Германия, Полша и Словакия с по 4 номинации, след тях са Италия и Словения с по 3 проекта.

С по две фасади на финалите са Унгария, Литва и Румъния. Накрая България, Република Хърватска, Чехия, Франция, Гърция, Сърбия и Испания са представени с по един обект.

Българската фасада на Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас се класира за финала в най-оспорваната категория „Жилищни сгради“, в която се състезават 105 обекта. Проектът е дело на арх. Милица Петрова, арх. Асен Игнатов и арх. Димитър Цветков. Изпълнител е фирма Термострой ООД, а инвеститор е Атлантис Каса ООД.

От всички номинирани 36 проекта на церемонията по връчване на наградите ще бъдат поканени отговорният архитект, инвеститорът и изпълнителят. Галавечерта ще се проведе на 22-ри април 2021 г. във Валенсия, Испания.

Шест категории & една специална награда

Победителите в шестте категории ще получат парична награда от 3 300 евро. За големия победител в Лайф Челиндж е предвидена награда на стойност 6 600 евро. Важното за всяка избрана фасада е 66% от от нея да бъде изградена с продукти Баумит.

Всички финалисти в съответната категория можете да видите ТУК!

Публично гласуване

Освен селекцията, направена от професионалното жури, и публиката можеше да гласува за любимата европейска фасада на lifechallenge.baumit.com и да избере своите фасади-фаворити. Публичното гласуване приключи в края на април 2020.

Победителите в публичния вот в категориите са от Полша (Еднофамилни къщи), Италия (Жилищни сгради), Австрия (Нежилищни сгради) и Сърбия (Термично саниране). Следва Русия (Реновиране на исторически сгради) и накрая Испания (Вдъхновени от структурата).

 

Една българска фасада се класира в топ 3 фаворити на публиката. „Многофамилна жилищна сграда в гр. Плевен на ул. Ал. Стамболийски 4“ завоюва с гласовете на публиката трето място в категория „Жилищни сгради“. Проектант на обекта е арх. Румен Шекеров, а изпълнител и инвеститор е фирма „Четири едно“ ООД.

Всички фаворити на публиката можете да видите ТУК!

…………………………………………………….

За Баумит:

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Баумит е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата е ситуирана и има дъщерни дружества в 25 европейски държави. Баумит притежава 38 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 12 за пастообразни продукти. През 2019 г. постигна оборот от 1,1 млрд. евро.

Още информация за конкурса можете да откриете на: lifechallenge.baumit.com

 

 

 

Споделете: