28 български фасади ще се включат в международния конкурс на Баумит “Life Challenge 66”

Финалът на надпреварата ще се състои през 2020 г. в гр. Валенсия, Испания

Всеки един от най-добрите 28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на конкурса на Баумит„Фасада на годината 2018-2019“, имат шанс да достигнат до международния конкурс „Life Challenge 66“ през 2020 г. във Валенсия, Испания.

За да бъдат класирани за участие в международното състезание, те ще преминат през допълнително междинно гласуване. Архитектурните им и строителни характеристики ще се съревновават с фасади от още 26 държави, в които Баумит присъства териториално.

Отличените във всяка категория на международното издание ще си тръгнат със сумата от € 3.300, а големият носител на приза „Life Challenge 66“ за 2020 г. ще бъде възнаграден с € 6.600.

Идеята за името на конкурса „Life Challenge 66“ произлиза от задължителното условие към участниците, че минимум 66% от фасадната площ на кандидатурите трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали на компанията.

В изминалото издание на „Европейска фасада на годината 2018“ участваха 325 кандидатури от 27-те локации на компанията. Най-добрите сред тях бяха избрани и наградени в Братислава, Словакия.

Големият победител за 2018 г. бе испанският проект „Collective Housing and health centre” на екип испански архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral. По този начин трофеят Life Challenge се връща от Братислава в Испания, тъй като за втори път неин обект печели първото място.

Международното жури на „Life Challenge 66“ 2020 г. ще включва председател и 12 реномирани архитекти от цяла Европа. В него ще има и български представител – арх. Светослав Станиславов от фирма Старх, който бе и председател на журито във „Фасада на годината 2018-2019“.

Първата фаза на конкурса представлява  предварителен подбор на кандидатурите, който ще се проведе през март 2020 г. След нея ще станат ясни финалистите, по 6 проекта във всяка категория, които ще се борят за европейските отличия във Валенсия през май 2020г.

Награждаването на победителите ще се проведе на гала вечер, на която изпълнителите на обектите финалисти ще имат възможността да презентират своите идеи и постижения пред европейската архитектурна общественост. За всички финалисти  ще бъде организирана и допълнителна програма по време на пребиваването им, която да ги запознае със страната-домакин.

Шест ще бъдат категориите в конкурса „Life Challenge 66“ през 2020 г., като продължение от  „Фасада на годината 2018-2019“, а в допълнение селектираните фасади, които се отличават и с интересни креативни структури и повърхности, ще имат шанса да се състезават и в още една международна категория – „Структури“ и по-точно „Структурата подчертава дизайна“.

Съвременна архитектурна визия, качество на изпълнение и добър вкус при визуалното представяне на проекта са сред редицата предимства на българските обекти, които ще имат възможността да се надпреварват в международния конкурс в Испания.

„Критериите, според които бяха подбрани финалистите, които ще се състезават в „Life Challenge 66” от всяка категория, са преди всичко дали проектът е потенциално конкурентен в международна среда и доколко са овладени използваните материали. Присъстваха проекти на високо ниво, като важни показатели бяха способността на архитекта да комбинира и съчетава различни системни решения и материали във фасадата; качеството на архитектурните детайли и цялостната естетика в контекста на конкурса“, коментира арх. Светослав Станиславов.

„Предизвикателство за участниците, за което бяха и оценени, бе постигането на съвременни фасадни решения с бранда „Баумит“ не само като комбинация от текстури, цветове и пластика, но и тяхната устойчивост във времето, без да бъде компрометирана бъдещата експлоатация на обекта“, продължи той.

Категория „Еднофамилни къщи – ново строителство“ – 6 обекта:

Категория  „Многофамилни сгради – ново строителство“ – 6 обекта:

Категория „Нежилищни сгради – ново строителство“ – 4 обекта:

Категория „Термично саниране“ – 6 обекта:

Категория „Реновиране на историческите сгради“ – 6 обекта:

Още информация за обектите, които ще представят България в „Life Challenge 66“ – ТУК!

…………………………….

За Баумит:

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Компанията е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата присъства и има дъщерни дружества в 26 европейски държави. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3350 души.

 

 

Споделете: