Българска ландшафтна компания спечели 3-то място на Eвропейските награди за градска зелена инфраструктура

Проектът ‘‘Устойчив бизнес комплекс‘‘ на Landscape Design Studio е създаден за SOFIA AIRPORT CENTER (SAC) с инвеститор Tishman International Companies

3

Българската компанията за ландшафтна архитектура Landscape Design Studio, се класира на трето място със своя проект ‘‘Устойчив бизнес комплекс‘‘ на европейските награди за градска зелена инфраструктура по време на Първата европейска конференция на същата тема във Виена.

1

Зелената инфраструктура на бизнес комплекса SOFIA AIRPORT CENTER (SAC) с инвеститор Tishman International Companies донесе наградата на българския екип. Българският проект е в челната тройка. На първо място е класиран проектът ‘’Zeeheldentium’’ (Холандия), а на второ – ‘’Green living room’’ (Германия). Наградите на финалистите бяха връчени лично от Лаура Гати и Гари Грант във Vienna City Hall.

2

Наградените ландшафтни архитекти на Landscape Design Studio Добромира Лулчева и Иван Мустаков споделиха:

“За нас тази награда означава много. Щастливи сме, че това което вършим като професионалисти и влагаме огромна любов има видими резултати и се оцени на европейско ниво. Да виждаш, че работата и стремежа ти за по-зелена и природосъобразна среда  имат голямо значение за инвеститора, за района, за града, за природата, за обществото и за България е най-голямото признание, което може да получи един професионалист.

Да се подредим рамо до рамо с  Холандия и Германия, които имат повече от 20 години опит, забележително развитие и иновации в градската зелена инфраструктура, е истинско постижение. Това ни дава надежда, че и у нас ландшафтната архитектура ще заеме подобаващата и роля в градското развитие и зелена градска среда‘‘.

Първата конференция за градска зелена инфраструктура в Европа се проведе във Виена в края на ноември. Събитието постави на обсъждане актуални  въпроси за изменението на климата, загубата на биологично разнообразие, управлението на водата и енергията, здравето и обществото и начини, чрез които природобазирани решения могат да помогнат за справянето с тези проблеми.

Конференцията даде възможност на водещи експерти за градска зелена инфраструктура от различни сфери (политика, планиране, проектиране, изпълнение и мониторинг) да се срещнат на едно място и да обменят опит и знания за това как следва да се взаимодейства с природата и защо това е жизнено важно за създаването на градове, които са устойчиви в 21-и век.

Проектът SOFIA AIRPORT CENTER (SAC) е първият в България устойчив офис комплекс, сертифициран с LEED Gold стандарт, предоставящ работна среда, отговаряща на най-високите международни стандарти за качество и пригоден да бъде в пълна хармония с околната среда.

Комплексът е разположен на площ от приблизително 150дка, от които над 60дка са предвидени за паркова зона. Офис-частта от комплекса е изградена със зелени покриви. Oформянето на прилежащият ландшафт и създаването на зелена и природосъобразна околна среда е от първостепенно значение и има водеща роля в цялостната концепция на проекта. Първата фаза от проекта е завършена през 2012 г., като цялата зелена инфраструктура на комплекса е реализирана и поддържана от Landscape Design Studio.

……………………………………………..

За Landscape Design Studio – водеща компания за ланшафтна архитектура в България. Специализирана е основно в областа на съвременната ландшафтната архитектура – стратегии за териториално развитие, ландшафтен дизайн, паркоустройство и благоустройство в инвестиционното проектиране, зелено строителство и зелени покриви, бутиково поддръжане на открити пространства и зелени площи, консултации. Компанията има вече 15 години опит в тази област. Работи усърдно за развитието на зелената инфраструктура и устойчиво градско развитие в България.

Споделете: