Официално откриха водния цикъл на Кърджали

Проектът влючва пречиствателна станция за отпадъчни води и 40 км водопроводна и канализационна мрежа

2

Днес, 10 септември, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри  официално водния цикъл на Кърджали,  включващ пречиствателна станция за отпадъчни води и 40 км водопроводна и канализационна мрежа, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

1

Това е най-мащабната инвестиция в община Кърджали.  Инвестирани са близо 70 млн. лв. за опазването на околната среда, в подобряването на стандарта на живот на гражданите  – чистата вода и природа означават здраве, посочи министърът на околната среда и водите на тържествената церемония в Кърджали. Василева благодари на всички, допринесли за изпълнението на проекта и подчерта, че обединените усилията водят до значими, мащабни, стратегически обекти и инвестиции.

Проектът в Кърджали покрива целия воден цикъл – водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчните води. Пречиствателната станция осигурява чистотата на река Арда. С изграждането на това сложно съоръжение се изпълняват и национални ангажименти. В експлоатация е система, която осигурява пълно механично, биологично пречистване и обеззаразяване на водите. Над 48 000 души са присъединени към ПСОВ. Изградена е и близо 41 км линейна инфраструктура, която подобрява качеството на ВиК услугите.

ОПОС е програмата, насочена изцяло към обезпечаването на екологичната инфраструктура през периода 2007-2013 г., за която имаше налични близо 3, 5 млрд. лв. Започна изпълнението на новата ОП, за да надградим постигнатото, да обезпечим населените места с модерна ВиК инфраструктура и пречистване на отпадъчните води, което създава условия за привличане на инвестиции и развитие на туризма, каза Василева.

 

Споделете: