В Града под тепетата архитектурата ще носи аромат на бира…

Нов мултифункционален комплекс „Пивоварница Каменица“ ще отвори врати през 2018 г.

kamenitza_5

В красивия български Град под тепетата – Пловдив, скоро архитектурата ще бъде белязана и с аромат на бира! Да, няма грешка – през 2018 г. се планира откриването на нов мултифункционален комплекс  „Пивоварница Каменица“, който ще посреща любителите на кехлибарената течност, експериментатори, жителите на Пловдив, гости на града и чужди туристи.

kamenitza_2

Това ще се случи в резултат на идеята „Каменица“ АД да преобрази своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на бившата пивоварна се изгражди уникален по рода си мултифункционален комплекс.

Той  ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център – посветен на 135-годишната история на първата бира на България, ресторант-бирария, магазин, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

kamenitza_3

Обявеният от компанията конкурс в началото на 2015 г. бе спечелен  от студио „Арт Ню Вижън“ като автори на проекта са арх. Габриела Джамбазова, арх. Павел Иванов, арх. Добромир Станков и арх. Иванка Проданова.

Основните насоки в разработената концепция

• Една от водещите идеи идва от това, че хората са събират и се наслаждават на времето, прекарано заедно на по чаша бира. Това е повод стари приятели да се виждат, причина е за нови запознанства. За тази цел сградата и пространството около нея са разработени като паркова среда с амфитеатър, така че да бъде напълно достъпно за всеки. Площта може да се ползва за АРТ изложби, представления, кинопрожекции, концерти и всякакви социални и културни дейности, които събират хората.

• Производството на бира стъпва на традицията от 1881 г., но също така постоянно се развива и използва най-съвременни технологии и материали. Така във визията на сградата архитектите са се постарали да уловят традиционния дух на фабрика за производство на бира, но прочетен по модернистичен начин.

kamenitza_4

Откроява се тухлата (основен градивен материал в миналото), използвани са арки, стъпили върху солидни колони, емблематичният за пивоварната комин е получил старинно излъчване, като е „облечен“ в тухла. Тези архитектурни форми и материали от минала епоха са комбинирани с леки, ажурни стъклени фасади и актуални елементи в парковата среда така, че крайният резултат е една ефектна и модерна структура. Искаме в проекта традиционното да върви ръка за ръка със съвременното.

• Идеята е производството на бира да се чете отвън, затова видимо на фасадата са разположени съдовете за варене и за ферментация на бирата.

Локация

Имотът е разположен в централната част на град Пловдив и е с площ 3.5 декара, като граничи на изток с бул. „Източен“, а на север с ул. „Марин Дринов“. От булеварда с помощта на еднопосочен път може да се достигне до открит паркинг за 31 автомобила. Пътят се използва и за зареждане и обслужване на обектите в комплекса. До паркинга, който е разположен в западната част на парцела, може да се достигне и от двупосочно отклонение от ул. „Марин Дринов“.

Архитектурно решение

Мултифункционалният комплекс е със застроена площ около 773 кв.м и разгъната застроена площ 1689 кв.м. Амфитеатърът е с капацитет 17 реда с общо около 190 седящи места. При големи събития сцената на амфитеатъра може да увеличи своите размери до 13 м ширина и 8 м дълбочина, като заеме и петте паркоместа на фронта й.

Фасадите са решени с тухлена облицовка от клинкерни плочи, окачени стъклени фасади, облицовки от HPL и еталбонд, стъклени парапети. Дограмата на сградата е алуминиева със стълкопакет и прекъснат термомост. Комбинацията на подбраните материали е следствие на избраната концепция сградата да има излъчване на стара фабрика, а именно видима тухлена зидария, но също така да бъдат вплетени елементи от модерната архитектура като стъклени окачени фасади и метал.

Функционално решение

kamenitza_1

На нивото на партера е разположена част от микропивоварната, видима откъм ресторанта, и служебни помещения – кухня, ресторант, помещения за обслужващия персонал и охрана.

На първи етаж е разположен посетителският център със собствена рецепция и санитарни помещения, както и магазинът за сувенири. От магазина за сувенири има директна връзка към амфитеатъра и градината.

Конструкцията на сградата се предвижда да се изпълни по монолитен начин с тухлени зидове, стоманобетонни шайби, колони, греди и плочи. Фундирането е решено с фундаментна плоча. Подовите конструкции са стоманобетонни плочи с греди.

Интериорна визия

Ресторантът е проектиран в индустриален стил, както и самата сграда. Характерни за този стил са елементи като кованото желязо – по колони, бар и стени, тухлените облицовки – по стени и бар, както и дървото, присъстващо навсякъде – в настилката, гранитогрес със състарен ефект, по бара, масите, по стените, преминавайки в тавана като ребра с акустичен ефект.

kamenitza_restorant_03

Барът е разположен централно, встрани от ходовата линия – главен вход – градина, на фасада – това му позволява да работи като павилион и да продава напитки към градината в извън работното време на ресторанта. Той е решен с тухлена облицовка, пред която поставяме брандиран метален лист с изрязани надписи, които са подсветнати, така че тухлата да се вижда ефектно през тях. Над бара е проектиран елемент, който наподобява бъчва и за него са захванати държачите за чаши и други елементи от интериора.

kamenitza_restorant_05

Коминът като основен акцент в архитектурата, около който се развива комплексът, присъства и в интериора. Той е облицован изцяло с бирени бутилки, които са осветени ефектно и допринасят за бирения привкус на ресторанта.

kamenitza_restorant_04

Подът е решен основно от гранитогрес, със състарен дървесен фладер, създавайки усещането за старинност, като ходовата линия, образуваща се между двата входа, е изпълнена от щампован видим бетон, брандиран с логото на марката. Също така са акцентирани с бетон в настилката масата „щам тиш“, както и настилката на високите кръгли барове около колоните.

Таванът е с оригинална оребрена конструкция от успоредно разположени ламели,които се ротират радиално около някои акценти, като така ги подчертават – около бара, комина, масата за приятели и кръглите барове. Оребряването по тавана има двойна функция – първо, прикрива всички инсталации по тавана, второ, има акустичен ефект, който се постига от шумопоглъщащи материали по ребрата.

kamenitza_restorant_02

Осветлението е равномерно разпределено, като се акцентира основно над тематичните зони. Осветителните тела допринасят за търсеното усещане на индустриалния стил.

По стените, решени основно с тухлена облицовка, има апликации от ковано желязо и фрагменти от бъчви, както и стари фотографии. Елементите от бъчви по стените ще ни разказват за основните съставки на бирата – а именно ечемичен малц, различни видове хмел, вода и мая.

kamenitza_restorant_01

В зоната към пивоварната има голяма стъклена витрина, през която се виждат инсталацията и съдовете за бира, а по периферията й са разположени масите с наливни инсталации.
Около асансьора има декорация от ниши, върху които са разположени различни артефакти, разказващи историята на „Пивоварна Каменица“ – черно-бели фотографии, ретро предмети, етикети и опаковки. Място е специално подбрано, тъй като то е и връзката с посетителския център на „Каменица“.

Мултифункционалният комплекс със сигурност ще се превърне в част от културния живот, допринасяща за уникалния дух и автентична атмосфера на Града на тепетата – съвсем скоро, през 2018 г.!

Споделете: