Студенти от УАСГ спечелиха престижни награди от международния конкурс на VELUX по архитектура – IVA 2014

Темата на състезанието бе „Светлината на Утрешния Ден“

Международен архитектурен конкурс

На 30 октомври във Виена се състоя официалната церемония по награждаването на победителите в международния конкурс на VELUX по архитектура – IVA 2014.

Първа награда спечели проектът „Светлина, нов живот“, красиво и проницателно проучване за ролята на светлината в модерния градски живот, дело на екип от четирима студенти от Университета Цинхуа (Пекин, Китай). Два български екипа от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия – София, бяха отличени с трета награда и с почетно отличие.

Проектът, спечелил 3-то място – „Светлината на Надеждата“ (“Light of Hope”), цели да даде лъч надежда и светлина на милиони хора, живеещи в бежански лагери по света.

3-та награда

Журито сметна, че проектът е едновременно икономичен, практически възможен и изразяващ искрената социална ангажираност на създалия го екип от четирима студенти – Снежина Алексиева, Женя Атанасова, Цветомира Иванова, Павел Цочев под ръководството на преподавателя Пламен Братков от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София България.

Идеята зад „Светлина на надеждата“ се оформяла в екипа известно време, преди да решат да участват в международния конкурс на VELUX.

“Това, което ни свърза, бе идеята. Концепцията за подобряване живота на бежанците чрез светлина не се роди впоследствие, а беше двигател в процеса на създаване. В момента, бежанците са най-много от 1994 г. насам и кризата в Сирия принуди много хора от зоните на военния конфликт да живеят в неподходящи условия. Нашата идея бе да се погрижим за тези 35 милиона нещастни хора, да си представим живота им, да разберем как се справят ежедневно с него и след това да предложим решение, което може да им е от полза”, споделя Светлана Алексиева, лидер на екипа.

Системата, която екипът създава за бежанския лагер, използва в максимална степен дневната светлина, като осигурява сянка през деня и дава на обитателите на лагера искрица надежда и светлина през нощта. Захранваните от слънчева енергия елементи, третирани със специални пигменти за блясък, изисквали задълбочено научно проучване, за да се потвърди, че това сложно решение може да работи.

Българският екип смята, че спечеленото трето място представлява голямо признание за работата, която са свършили. В същото време, те нямат търпение да видят идеята си осъществена и считат, че наградата е първа стъпка към реализация на проекта.

На официалната церемония, освен трите големи награди, журито излъчи две специални отличия за екипи от Китай и седем почетни отличия разпределени между екипи от Канада, Италия, Дания, Китай и България.

Проектът от България, получил почетно отличие, се нарича „Подводни светлини“ (“Diving Lights”) и също е на студенти от УАСГ – Владимир Кръстев и Стойчо Стоев, с ръководител Цветомир Джерманов. Това е огромен успех за българските студенти, предвид силната конкуренция на множеството участници от престижни университети в цял свят.

Общо 11 проекта от България бяха приети за разглеждане от журито, представени от отбори от УАСГ и НБУ.

Решенията за печелившите и отличените са взети единодушно от журито, което е съставено от видни професионалисти със съдействието на Международния съюз на архитектите (UIA). Членовете му са представители на различни култури, националности и виждания за архитектурата, с богат преподавателски и практически опит и множество публикации.

Международна VELUX награда

Групата VELUX организира международния конкурс IVA, за да подсили ролята на естествената светлина в проектирането на сгради, съгласно визията на компанията да допринася за повече естествена светлина, свеж въздух и устойчив живот. По този начин VELUX поощрява студенти по архитектура да изследват темата за слънчевата и дневната светлина в най-широк аспект. Наградата се предоставя на всеки две години, за да насърчи и отбележи значими постижения в изследвания от всякакъв мащаб – от дребни елементи до такива в контекста на големия град, както и абстрактни концепции и експерименти.

През 2014 г. наградата празнува своята десета годишнина. От самото начало през 2004 г. конкурсът се превърна в най-голямото по рода си съревнование за архитекти, които ще проектират сградите на бъдещето. През годините, качеството на идеите постоянно се повишава и в момента те отговарят адекватно на съвременните глобални, природни, социални и здравни проблеми, стоящи пред човечеството.

В конкурса тази година се регистрираха 2794 екипа от 86 различни държави, сред които 11 от България. Общият брой изпратени проекти бе 802. От тях 797 отговаряха на условията на конкурса и бяха разгледани от журито. Всеки проект е бил одобрен от университетски преподавател по архитектура преди представянето му.

Наградният фон за тазгодишните награди е 30 000 Евро.

Всички печеливши проекти са представени в списанието “Architectural Review”, а всички участвали проекти могат да бъдат разгледани на сайта на инициативата.

Последните десет години на Международната Награда са отбелязани и в последния брой на списанието “Daylight & Architecture Magazine”.

Повече информация за Международната Награда VELUX  на  iva.velux.com.

Споделете: