Откриха нова пречиствателна инсталация на “Аурубис България“ в гр. Пирдоп

Стойността на инвестицията е  6,3 млн. евро

Нова пречиствателна инсталация

Днес, 18 ноември, министърът на икономиката Божидар Лукарски присъства на  откриването на нова пречиствателна инсталация  на “Аурубис България“ в гр. Пирдоп, съобщиха от пресцентъра на министерството. Стойността на инвестицията е  6,3 млн. евро.

„Министерство на икономиката е реално ангажирано с подобряване на бизнес средата и може да разчитате на нашето активно сътрудничество и подкрепа. Ние ще работим усилено за изпълнението на икономическите приоритети на правителството – опростяване и улесняване на административното обслужване, поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на церемонията при откриването.

„Вашата компания има сериозен принос, както за региона на Средногорието, така и за икономиката на България. Вие сте един от най-големите инвеститори в страната, като през последните 10 години осъществените от „Аурубис“ вложения надхвърлят 1 млрд. лв. Осигурявате и над 800 работни места, което ви прави сериозен работодател“, каза още министърът. Тай приветства стремежа на компанията да прилага високи стандарти за опазване на околната среда.

Министър Лукарски съобщи, че в скоро време ще бъде окончателно одобрена Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за програмен период 2013-2020. Отстранени бяха  всички забележки от страна на Европейската комисия по програмата. Стартирането на програмата ще осигури финансиране за малкия и среден бизнес, което е основен наш приоритет“, добави той.

Министър Лукарски подчерта, че Министерство на икономиката ще се стреми към създаването на среда и регулация, която да подпомага всички инвеститори като „Аурубис“. Ще  бъдат положени усилия чрез промени в правната рамка  да се подобри и климата развитието на малкия и среден бизнес“, допълни министър Лукарски.

…………………….

„Аурубис“ е водещата интегрирана група за производство на мед и най-големият преработвател на мед в света.  Предприятието произвежда 1 млн. тона медни катоди всяка година и различни медни продукти от тях.

„Аурубис“ има близо 6 500 служители, заводи в Европа и в САЩ и широка мрежа за обслужване и продажби на медни продукти в Европа, Азия и Северна Америка.

Споделете: