Обявяват победителите в конкурса на Баумит „Фасада на годината 2018-2019“

Професионално жури ще награди най-добрите сред финалистите на 14 ноември

На тържествена церемония професионално жури ще излъчи и награди победителите в конкурса на Баумит България „Фасада на годината 2018-2019“. Събитието ще се състои на 14 ноември 2019 г. в Националния дворец на културата в София, а на него ще присъстват почетни гости от областта на архитектурата и строителство, както и представители на бизнеса.

Конкурсът на Баумит БългарияФасада на годината се организира за 16-ти път. Той акцентира върху визуалните и естетически качества на архитектурните съоръжения и тяхното професионално изпълнение.

Авторите на актуални фасади подаваха кандидатурите си за участие до средата на септември. Отличителното в регламента на конкурса е, че всяка държава, в която Баумит присъства, генерира автоматично участието на 6-те фасади-победители от всяка категория в международното състезание Баумит Интернационал „Life Challenge 66“.

През октомври на заседателна сесия бяха оценени кандидатурите във „Фасада на годината 2018-2019“, като експертното жури бе в състав:

 • арх. Светослав Станиславов, председател и член на международното жури в международния конкурс на Баумит „Life Challenge“
 • проф. д-р арх. Асен Писарски, декан на Архитектурния факултет при УАСГ
 • проф. д-р арх. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България
 • арх. Николай Баровски, изпълняващ длъжността председател на Камарата на архитектите в България
 • инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камара на строителите в България
 • Николай Бъчваров, управител на Баумит България ЕООД

Категориите, в които ще се състезават най-добрите български фасади, са:

 • Еднофамилни къщи /ново строителство/“;
 • „Жилищни сгради /ново строителство/“;
 • Нежилищни сгради /ново строителство/“;
 • Термично саниране“;
 • Реновиране на исторически сгради.

В обектите ще се търси най-добрата комбинация от креативно виждане на архитекта, качество на материалите и професионализъм при изпълнението. Първите 6 фасади, класирани във всяка категория, ще се състезават и в „Баумит Life Challenge 66“ заедно с фасади от още 26 държави, където ще се определят най-забележителните сред тях.

Във всяка категория на конкурса „Фасада на годината 2018-2019“, журито ще определи първо, второ и трето място от финално избраните 6 обекта, а в зависимост от позицията си, всеки победител ще получи почетна статуетка, грамота и парично възнаграждение.

„Със 100-годишната история на компанията, участваме в много изложения и конкурси извън България и следим непрекъснато развитието на фасадите навсякъде. Това, което мога да кажа за страната ни е, че трябва да има симбиоза между всички институции и граждани. Хората трябва да се научат да живеят в унисон и с разбирателство със заобикалящата ги среда, а на архитектите – да им се предостави възможност да развиват въображението си“, коментира г-н Николай Бъчваров, управител на Баумит България ЕООД.

„Това е и причината след толкова време да възродим отново идеята и самия конкурс в България. 102 са общо подадените кандидатури на обекти за изданието през 2018-2019 година. На 11 октомври бе заседанието, на което нашето професионално жури след обстойна оценка избра победителите във всяка категория от конкурса и очакваме с нетърпение да ги наградим на официална церемония през ноември, на която очакваме над 600 гости.“, допълни той.

…………………………………………………………………….

 За „Life Challenge 66“:

В изминалото издание на Европейска фасада на годината 2018 участваха точно 325 кандидатури от 27 държави, на чиито територии Баумит присъства. Най-добрите сред тях бяха избрани и наградени в Братислава, Словакия.

„Life Challenge 66“ за 2020 г. ще се проведе през юни във Валенсия, Испания.

В името на конкурса „Life Challenge 66“ е заложено основното условие към участниците, а именно, че минимум 66% от фасадната площ на кандидатурите трябва да бъде проектирана и изпълнена с материали Баумит. Отличените във всяка категория на международното съревнование си тръгват със сума от € 6.600, а големият носител на приза „Life Challenge 66“ за 2020 г. ще бъде възнаграден със сумата от € 9.900.

За Баумит:

Баумит интернационал е създадена през 1988 г. Компанията е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата присъства и има дъщерни дружества в 26 европейски държави. Баумит притежава 35 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 11 за пастообразни продукти. Служителите във всички предприятия наброяват 3350 души.

 

Споделете: