Специалисти съветват участниците в националния конкурс „Баня на годината“

Да създават проектите си с мисъл за хората – това посъветва журито студенти и млади проектанти

Повод за среща на авторитетни и реномирани архитекти със студенти и млади проектанти стана категорията в конкурса Баня на годината 2019“, посветена на санитарните помещения в търговски център.

Семинарът се проведе на 29.10. в шоурума на Ideal Standard – TheBathroom.

Архитектите Александър Бояджиев от Ideal Standard, Цвета Томова от „Ситискейп“ и Димчо Тилев споделиха своите практики и решения, чрез които участниците в националния конкурс да бъдат вдъхновени при създаването на своите проекти. Професионалистите в областта на архитектурата успяха да вдъхнат увереност у бъдещите участници, като ги насочваха, че най-важна при проектирането е мисълта за хората.

„Доверие отвътре навън“ е послание, което допълва грижата за хората и бе представено от арх. Александър Бояджиев. Той даде ценни съвети на бъдещите участници като ги насочи към продуктите, които трябва да използват в категорията „Санитарни помещения в обществени сгради – 3D“. Архитект Бояджиев подчерта предимствата на най-новите системи и технологии за санитарни помещения, подходящи за обществени пространства.

За тези пространства са важни четири основни характеристики – функция, хигиена, устойчивост и естетика. Те са неразривно свързани. Дизайнът на обществените пространства започва от обозначението на тоалетната.

Създаването на комфортна зона за изчакване, минимизиране на допир до повърхности, използването на сензорни устройства, са важни теми, които проектантът трябва да съобрази като подбира продуктите на Ideal Standard в своя проект. Това са характеристики, които осигуряват функционалност и предпоставки за добра хигиена.

„Въображението, което може да се вложи в проектирането на обществени санитарни възли, е безкрайно. Може много да се експериментира, стига да има желание и проектантът да е достатъчно упорит. Нито една от тези характеристики не трябва да се пренебрегва.

Всички те – функция, хигиена, устойчивост и естетика трябва да работят заедно. Не бъдете злодеиди в проектирането, не бъдете крайни индивидуалисти, а мислете за хората, за които проектирате“, препоръчва арх. Томова и акцентира върху задълбочено и целенасочено проектиране пред бъдещите участници.

„Няма проектантска задача, която да е безинтересна и незначителна. Често дребните проблеми крият доста интересни предизвикателства. Наша отговорност като проектанти е да ги решаваме. Доста често се случват интересни хрумки в малките неща“, споделя като предизвикателство арх. Цвета Томова от иновативното студио за архитектура, проектиране и дизайн „Ситискейп“.

Арх. Димчо Тилев, известен архитект и дългогодишен член на журито на конкурса Баня на годината, представи три свои проекта и препоръча проектантът да съобрази функционалността на сградата и да проектира така, че да отговаря на нуждите на хората и да бъде в унисон със съвремието.

В един от своите проекти арх. Тилев демонстрира, как дейността на проектанта е да се съобразява с изискванията на възложителя, конструктора и строителя и препоръча на участниците в срещата да се съобразят с всички норми и законови регулации, когато подготвят проектите си за конкурса „Баня на годината“. Това изисква много творчество, професионално отношение към детайла и цялостно изпълнение на проекта и много постоянство.

Посещението на семинарите с професионалисти и участието в конкурса помагат и развиват прохождащите архитекти и тези, които работят от години в областта. Съветът на арх. Тилев към участниците в конкурса Баня на годината 2019 г. е да работят много  и да не се отказват.

Още информация за конкурса „Баня на годината 2019“ – ТУК!

Споделете: