20 награди раздаде 10-тото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

Престижният архитектурен конкурс се проведе под мотото „10 години в подкрепа на креативността” 

С блестяща тържествена церемония, която се проведе на 4 април в Интер Експо Център в София, бе поставен официално финалът на Десетото юбилейно издание на престижния архитектурен конкурс ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS.

Награждаването на победителите се състоя в рамките на тазгодишната Архитектурно-строителната седмица, а водещ на церемонията беше Стефан Щерев.

Наградите за архитектурни постижения ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са създадени преди 10 години, а с всяко следващо издание те се развиха с нови категории, партньори и все повече участници, показвайки най-доброто от бранша. До момента в конкурса заявявали участие 332 участника с общо 772 проекта, а връчените награди са 105. По повод 10-я юбилей на конкурса победителите бяха отличени с приз с изцяло нова визия.

Юбилейното издание на конкурса премина под мотото „10 години в подкрепа на креативността”, а основните направления по традиция са „Архитектура“ и „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“.

Участваха 99 проекта в 18 категории, разделени в три основни групи: реализации, проекти и концепции. Журито отново беше в два различни състава – за двете направления и връчи общо 20 отличия: 15 основни приза в отделните категории, 3 специални награди и 2 награди за отличителна архитектура, които се дават за първи път. Наградите бяха връчени от представители на журито, спонсори и партньори.

„Моето впечатление е, че силното присъствие на проекти в ARCHINOVA от предишните години се потвърждава и тази. Участвайте в конкурси, защото това създава дисциплина и увереност, а чрез тях не само показвате себе си, но го правите и за всички други“, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Тихомир Казаков.

„Градската среда, урбанизмът и ландшафтната архитектура оказват влияние върху най-много хора. Това е тази сфера от нашата професия, която създава средата на труд, обитаване и отдих – всъщност цялата среда, в която съвременният човек живее. Не трябва да забравяме, че ние сме тези, които създаваме устойчива среда“, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“ арх. Венета Кавалджиева.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАПРАВЛЕНИЕ АРХИТЕКТУРА:

РЕАЛИЗАЦИИ – Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
STARH,; арх. Светослав Станиславов за EOS

РЕАЛИЗАЦИИ – Еднофамилни жилищни сгради
Две равностойни награди за:
Арх. Арсени Ботушаров и арх. Ирина Гинчева за КЪЩА В МАЛИНОВА ДОЛИНА

Simple Architecture, арх. Александър Йончев за VILLA BIANCA

РЕАЛИЗАЦИИ – Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради
Мortelmans Van Tricht Architects, аrch. Sebastian Mortelmans и IPS Bulgaria, арх. Максим Мокдад за ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА СГРАДА НА MELEXIS, ВКЛЮЧВАЩА ОФИС И ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА

РЕАЛИЗАЦИИ – Обществени сгради

INTEGRA CONSULT PROJECT, арх. Анета Славова и АРОГАНТ АРХИТЕКТС ООД, арх. Даниела Славова за ШОУРУМ НА 4 ЕТАЖА И ПОДЗЕМЕН ЕТАЖ

РЕАЛИЗАЦИИ – Хотели, Ваканционни селища, Атракциони и СПА центрове
STARH, арх. Светослав Станиславов за UMANI HOTEL

ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ – Реставрация, консервация и реконструкция на сгради
Арко Студио ООД, арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов, арх. Ангел Чуруков за РЕСТАВРАЦИЯ И РЕНОВИРАНЕ НА „ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ“ ПЛОВДИВ


ПРОЕКТИ – Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси

Studio Sоoda, арх. Константин Димитров, арх. Константин Евтимов за R 01

ПРОЕКТИ – Еднофамилни жилищни сгради
„Ей Си Джи“ ЕООД, арх. Красимир Георгиев за OFF – GRID HOUSE GB

ПРОЕКТИ – Хотели, Ваканционни селища, Атракциони, СПА центрове
STARH, арх. Светослав Станиславов за NAMA 

ПРОЕКТИ – Обществени сгради
UNITED MASTER ARCHITECTS, арх. Димитър Паскалев за БЛАГОЕВГРАД ТЕХ ПАРК


КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – Архитектура
арх. Венцислав Кърцелин за URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN L AND 


НАГРАДА за отличителна архитектура
STARH, арх. Светослав Станиславов за UMANI HOTEL 
арх. Венцислав Кърцелин за URBAN FALLOWS: ARCHITECTURE AS A CATALYST FOR REGENERATION OF MARGINALISED URBAN L AND 

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В НАПРАВЛЕНИЕ УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА:

ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ – Градски паркове и градини, Лесопаркове
 THINK FORWARD, арх. Моника Маринова, диз. Недко Николов, арх. Галина Милкова, арх. Кристина Янева за HEALING ISLAND

ПРОЕКТИ – Обекти за обществено ползване
„АДА“ АД, арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева за КРАЙРЕЧНА ЗОНА ГАБРОВО

Специална награда:

Плейсмейк“ ООД, урб. Нурхан Реджеб  и урб. Силвия Чакърова и „Дизайн Груп Студио“ ООД, ланд. арх. Григор Перчиклийски и ланд. арх. Десислав Евлогиев за ГРАДСКИ ЦЕНТЪР ДОБРИЧ

ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА
ГРИД-АИ, арх. Георги Рафаилов, арх. Гергана Тилева за ПАВИЛИОН „ЧАЙКА“

Специална награда: PROTOFORM, диз. Недко Николов, Петър Попов, арх. Моника Маринова за ПАРКОВО ОБОРУДВАНЕ SIMPLE PLEASURES

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – Специална награда – Ланд. арх. Александър Прегьов за ОТ БЕТОН ДО ЦЪФТЯЩО БЪДЕЩЕ

Председателите на браншовите организации отправиха поздравителни адреси към всички гости – участници, жури, спонсори и организатори, като им пожелаха успех.

Гостите и участниците в церемонията разгледаха и дигиталната изложба с всички наградени и номинирани реализации и проекти в залата. С коктейл и изпълнения на „Чикаго бенд“ беше отпразнувано 10-тото юбилейно издание на конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS.

…………………………………

Организатори на конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн CITYBUILD, списание ОЩЕ ЗА КЪЩАТА и THE BUILDING, като целта им е популяризирането на стойностната архитектура, креативността, иновативното мислене и прилагането на нови технологии.

Всичко за конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS, номинираните за награди, победителите в различните категории, спонсорите и партньорите на форума можете да видите ТУК!

*Снимки от събитието: © Plamen Andreev Photography

Споделете: