Обявиха победителите в конкурса за най-добър бизнес план на неправителствена организация

18 неправителствени организации участваха в тазгодишната надпревара

2

На 19 февруари вечерта в Гранд хотел София бяха обявени победителите в конкурса за най-добър бизнес план на неправителствени организации. Събитието предизвика интереса на обществени личности, представители на бизнеса, гражданския сектор и медийните среди, а седем неправителствени организации си разделиха наградния фонд от 30 хил. лв.

Форумът се организира от Фондация Български център за нестопанско право (БЦНП), Фондация Програмен и аналитичен център за европейско право (ПАЦЕП) и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България“ в рамките на проекта „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО“. Конкурсът се финансира от фондация „Америка за България” и Фондация УниКредит и се подкрепя от yatoto.com.

В тазгодишното издание на конкурса с бизнес планове кандидатстваха 18 неправителствени организации. От тях бяха номинирани 7 финалиста, които да се борят за наградите.

Журито, съставено от представители на Фондация „Америка за България“, УниКредит Булбанк, EMP Invest, Мусала Софт АД, Микрофонд АД, Нова телевизия и вестник „Капитал“ имаше нелеката задача да определи победителя в категориите Най-голям бизнес потенциал и Най-голям социален ефект.

Голямата награда за на-добър бизнес план спечели Българска хранителна банка. Чек за 12 хил. лв. им връчи лично главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Също чек за 12 хил. лв. получи Сдружение „Онкоболни и приятели” в категорията Най-добър бизнес план със социално значение. Допълнителна награда за най-добър бизнес план в размер на 6 хил. лв. отидоха при фондация „Конкордия България“. Специалната награда на yatoto.com от 1000 лв. е за сдружение „Устойчиво общество“.

1

Tазгодишното издание имаше и допълнителен акцент. През януари 2015 г. УниКредит Булбанк представи пред всички свои служители бизнес идеите на пет неправителствени организации – Ателие „Прегърни ме”, Animal Rescue-София, Сдружение “Трансформатори”, Сдружение „Закрила, обич и вяра”, Фондация „ЕКИП“. Резултатът от гласуването на служителите определи наградата от 5000 лв., осигурена от Фондация УниКредит, да получи Сдружение „Прегърни ме“, Сдружение „Закрила, обич и вяра“ – 3 хил. лв. и Фондация „ЕКИП“ – 2 хил. лв.

Ние сме убедени, че солидарността и стопанските инициативи трябва да вървят ръка за ръка. Имаме възможност да съчетаем социално въздействащи и новаторски проекти. Благодаря на всички колеги и организатори, които участваха“, каза Ана Краверо от Фондация УниКредит при връчването на наградите.

Конкурсът за най-добър бизнес план се провежда за четвърти път. Целта му е да стимулира неправителствените организации да развиват свързана с мисията си стопанска дейност, чрез която да осигуряват средства за постигане на основните си задачи.

Следващото издание на конкурса ще стартира през лятото на 2015 г. и ще премине през няколко етапа. На първия етап организациите участват в две обучения, където получават знания и насоки как да извършват стопанска дейност в подкрепа на мисията си и кое е важно за успеха на бизнес идеята. Втората част от програмата е разработване на бизнес планове от участниците в обучението в рамките на три месеца. Третата част е конкурсът за най-добър бизнес план, в който независимо жури определя тримата победители.

Споделете: