Дискутират „Архитектурното многообразие на водния фронт на урбанизираните територии“ на международна среща

Форумът ще се проведе на 5 октомври във ВСУ „Черноризец Храбър“
Международна архитектурна среща ще се проведе във  ВСУ „Черноризец Храбър”- снимка архив

Домакин на Международна среща на тема  „Архитектурното многообразие на водния фронт на урбанизираните територии“, която ще се състои на 5 октомври, ще бъде Варненският свободен университет. Събитието е организирано от Архитектурния факултет на университета.

В рамките на срещата са предвидени тематични лекции и дискусия за създаването на Университетски изследователски център по брегово строителство и архитектура. В тях ще вземат участие преподаватели и студенти от Варненския свободен университет, представители на бизнеса, браншови организации, държавната и общинската администрация.

Сред лекторите са имена като доц. инж. Ханк Ян Верхаген от Технологичния университет в Делфт, Холандия, проф. арх. Марсел Мейли и проф. арх. Маркус Петер – преподаватели в Швейцарския федерален технологичен институт ЕТН Цюрих и инж. Боян Савов – ръководител на инженерния отдел на офиса холандската фирма „Ван Оорд Дреджинг” в Констанца. Фирмата работи по проекта за удължаването на вълнолома в Констанца и осигурява посещението на студенти на Варненския свободен университет за запознаване с проекта и изпълнението на терен.

Инж. Вархаген ще представи „Развитието на водния фронт в Нидерландия”. Проф. Мейли ще изнесе лекция на тема: “Методи за изследване на урбанистични трансформации в швейцарския институт Студио Базел”. (Студио Базел е институт за урбанистични изследвания, основан от швейцарските архитекти Роджер Динер, Жак Херцог, Марсел Мeйли и Пиер дe Мерон в Базел през 1999 година, като част от Катедрата по архитектура, градоустройство и ландшафтна архитектура към Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих.).

Инж. Савов ще представи проекта за удължаване на вълнолома и рехабилитация на плажовете на румънския град Констанца.

Очаква се лекциите да предизвикат интереса на студенти и професионалисти в областта и да генерират идеи за различни форми на сътрудничество в рамките на бъдещия Университетски изследователски център по брегово строителство и архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

Споделете: