Санират жилищен блок в гр. Бургас с висок клас немски прозоречни системи REHAU

Специалисти от Германия ще контролират реализацията на санирането и извършват последващи проверки1

Висок клас немска прозоречна система REHAU ще бъде монтирана в рамките на проект за енергийно обновление на жилищен блок в Бургас.

Обектът е бл. 114 в квартал „Меден рудник“. Неговите жители ще се сдобият с прозорци с термоизолационен индекс Uw = 1,3 W/m2K с нискоемисийно стъкло и немски обков. За комфорта на обитателите на сградата фирмата, която реализира проекта, предвижда и извършването на т. нар. „обръщане“ на новите прозорци и оформянето им с вътрешен PVC перваз.

5-камерната немска PVC дограма в съчетание с термоизолационния слой на сградата ще осигури около 75-80% намаляване на топлинните загуби, обясниха от производителя на прозоречните системи REHAU. 2“Целта ни е да гарантираме актуална, модерна прозоречна система с Uw коефициент под 1,4, която да осигури на собствениците на жилища дълготраен комфорт и високи енергийни спестявания“, обясни управителят на REHAU в България – Владимир Войнов. Съгласно проекта за саниране на блокa, подмяната на прозорци ще обхване както апартаментите, така и стълбищните клетки, и ще е с гаранция 5 години.

3

За първи път по повод проект за саниране на жилищен блок по националната програма за повишаване на енергийната ефективност на българските домове у нас  ще пристигнат специалисти от Германия, които да извършат пълен мониторинг и контрол на монтажа на новите прозорци на бл. 114 в ж.к. Меден рудник в Бургас. Освен за поставянето на новите прозорци, немските експерти ще имат грижата и за последващите проверки на изпълнението на проекта.

Заедно с ефективните прозоречни модули върху сградата ще бъде положена висококачествена изолация.

Изпълнителят на подмяната на прозорците – фирма Булпласт, която е оторизиран и сертифициран партньор на REHAU,   ще   има   ангажимент също  така  да  извърши  т.  нар.„обръщане“  – вътрешното измазване  около  новите прозорци. Така на собствениците няма да се налага да издирват различни решения за завършване на ремонта. От друга страна това ще спомогне за пълноценното постигане на крайния резултат на проекта – осигуряването на гарантиран изолационен ефект от новите прозорци, обясни управителят на Булпласт – Ставри Иванов. От вътрешната страна ще бъдат положени PVC первази.

От немския концерн са осигурили специални ценови условия за реализацията на проекта в рамките на българската Национална програма за повишаване на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, предвид високата социална значимост на проекта. „Така ние успяхме да реализираме висок клас прозоречна система в рамките на силно ограничения финансов ресурс по програмата“, добави Владимир Войнов. Очаква се санирането на блок 114 в „Меден рудник“ да завърши до октомври 2016 г.

Едновременно  с  монтирането  на новите прозорци ще бъде проведена образователна кампания. Тя цели да помогне  на  собствениците  на  жилища  в бл. 114 да поддържат домовете си в добро състояние  след  санирането.  Така например ще им бъде разяснено, че за предпазване от образуването на конденз и мухъл е необходимо да проветряват апартаментите си поне по два пъти на ден за по 15 минути. Ще им бъдат раздадени брошури с информация и полезни съвети.

Очаква се инвестицията в проекта да се „изплати“ в рамките на 8 до 10 години, предвид стойността на финансовите ресурси, които ще се спестят чрез прозоречната система. Така е, защото – както е известно – в една жилищна сграда около 40 до 45% от топлината се губи именно през прозорците.

Наред с това подмяната ще осигури на жителите значително по-добър комфорт на живот. Уплътняването на прозорците ще донесе и други ползи, като например намаляване на шума (клас на шумозащита 4) и редуциране на праха, който влиза в жилищата. Защитата от взлом пък е с клас на съпротивление 2.

Споделете: