Нова безплатна електронна книга представя строителството с естествени материали

„Строителство с естествени материали – традиционни практики и съвременно приложение” с автор арх. Георги Георгиев вече е достъпна за сваляне онлайн

1

Новата електронна книга на арх. Георги Георгиев, която се разпространява напълно безплатно, разказва за строителството с естествени материали.

Книгата  можете да изтеглите ТУК!

Текстът се базира на личните проучвания на арх. Георги Георгиев, който е пропътувал хиляди километри, за да събере и сподели своите наблюдения и опит от последните 15 години, както и експертни познания.

3

На Балканите са открити едни от най-старите артефакти – свидетелства за най-древните строителни техники още отпреди 8000 години, казва авторът. В България са запазени най-старите в Европа неолитни жилища в Стара Загора и край Дуранкулашкото езеро. За целите на книгата са проучени и неолитни селища в Румъния и Македония.

2

Арх. Георгиев описва и изчезнали вече родни строителни техники като бития дувар от Свищов и Белене, както и „купата” от района на Луковит. Подробно е разгледана темата за използването на земята като строителен и декоративен материал чрез различни способи като кирпич, трамбована земя и коб. Проследено е и съвременното приложение на естествените материали в различни елементи на сградите – основи, стени, покриви, топлоизoлации, както и при довършителните строителни работи.

5

Специално внимание е отделено на възраждането на старите архитектурни форми (арки, сводове и куполи). В книгата сa представени още стари отоплителни системи като зиданата печка „джамал”, подовото отопление римски „хипокауст” и корейския „ондол”. В електронното издание са коментирани дървените къщи с талпен и блоков градеж, видовете сглобки при дървени конструкции, реципрочните куполи и още много и важни теми от екологичното строителство в подкрепа на природосъобразния начин на живот.

4

В книгата е включено и проучване на Музея на селото в румънската столица Букурещ и музея Астра в Сибиу. Цялото съдържание е богато илюстрирано. Има и много видеоклипове с практическа насоченост, които нагледно показват описани техники като строителството с глинени блокове, употребата на глинени бои за декорация и направата на зелен покрив.

Всичко това превръща книгата в безценен наръчник за хората, които търсят повече информация за зеленото строителство. Към него се наблюдава нарастващ интерес, тъй като спестява енергия, транспортни разходи и други финасови средства, предполага рециклирането на използваните материали и значително подобрява комфорта на вече изградените постройки.

„Има много информация за старата архитектура по българските земи, но малко за старите строителни техники, както и за съвременното им приложение. Книгата е отговор именно на тази все по-осезаема нужда”, допълва арх. Георгиев.

Проектът за електронната книга „Строителство с естествени материали – традиционни практики и съвременно приложение” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

 …………………………….

За автора на книгата:

Архитект Георги Георгиев има интереси и опит в екологичното строителство с естествени материали. Сред неговите осъществени проекти са детският екостационар „Бели Брези” в природен парк „Витоша” и имението „Обичковци”. Георгиев е лектор на международни конференции по екостроителство и има публикации в България и чужбина. Личният му сайт е http://ultrajoro.blogspot.com/.

…………………………….

За ЕС „За Земята”:

Екологично сдружение „ЗА ЗЕМЯТА” е независима неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Ние сме част от „Приятели на Земята” (Friends of the Earth) – най-голямата гражданска екологична организация в света с повече от 40-годишна история, структури в 76 страни и над 2 милиона активисти по целия свят, които отстояват каузата за един по-зелен, здравословен и справедлив свят.

Повече информация за ЕС „За Земята”:  www.zazemiata.org

 

Споделете: