Проектът “Сцената на Марица” с номинация за Европейска награда за публично пространство

За престижното отличие тази година са номинирани 15 проекта от България

Сцената Марица

В тазгодишното издание на Европейска награда за публично пространство се включиха 276 проекта от 35 различни държави.

Наградата се организира от Центъра за съвременна култура в Барселона, Немския архитектурен музей, Музея на финландската архитектура, Музея за архитектура и дизайн в Любляна, Архитектурната фондация в Лондон, Фондацията Град на архитектура и наследство от Париж и Центърът за архитектура във Виена.

Призът се връчва на нови или обновени публични пространства, които са както технически издържани от архитектурна гледна точка, така и имат съществено влияние върху градската среда и социалния живот. Наградата се връчва на всеки две години от 2000-та год. насам.

За престижното отличие тази година са номинирани 15 проекта от България.

Сред тях е и “Сцената на Марица”, временна конструкция, осъществена в рамките на международният фестивал за съвременна архитектурата и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, организиран от „Фондация ЕДНО за култура и изкуства“.

Сцената Марица 2

Проектът е дело на американското проектантско бюро КУТОНОТУК (Матю Джул и Лийна Чо). От създаването си през 2001 бюрото е получило множество отличия в различни конкурси в Северна Америка, Азия и Европа. Някои от последните награди включват конкурса за музей на Гугенхайм в Хелзинки, конкурсът за Централна библиотека в Хелзинки и проектът за MoMA PS1 YAP (като част от TempAgency).

„Сцената на Марица“ се намираше в коритото на реката. По време на ONE ARCHITECTURE WEEK това пространство беше използвано за различни събития – лекции, дебати, филмови прожекции, концерти, детски работилници и мн. др.

Проектът бе реализиран с подкрепата на Посолството на САЩ в България.

 

 

Споделете: