Възстановяването на жилищния пазар продължава да набира скорост

Пощенска банка отчита 31% ръст на на запитванията за жилищни кредити през второто тримесечие на годината

До 30-ти септември 2013 г. е удължен срока на специалната оферта  за жилищен кредит „Новодомци“ от Пощенска банкаНесигурната политическа обстановка от последните месеци в страната не е повлияла върху жилищния пазар през второто тримесечие на годината, отчита Пощенска банка. Това съобщиха от пресцентъра на финансовата институция.

Сред причините за това анализаторите на банката изтъкват стабилизирането на цените на имотите, фискалната стабилност, липсата на сътресения в икономиката, както и фактът, че политическа нестабилност е феномен, който съпътства икономическото развитие на региона от десетилетия и поради тази причина не представлява изненада за инвеститорите.

Днес, 1 август,  финансовата институция публикува втория обзорен тримесечен доклад за състоянието на жилищния пазар в страната. Документът може да бъде намерен на интернет страницата на банката www.postbank.bg.

Като един от основните играчи на жилищния пазар в страната за периода банката отчита 31% ръст на запитванията за жилищни кредити, спрямо второто тримесечие на миналата година – знак, че наблюдаваното възстановяване от края на 2012 г. продължава да набира скорост.

Второто тримесечие на годината ще бъде запомнено и с ясно изразената тенденция на нарастване на дела на отпуснатите жилищни кредити в левове. „Процентът на левовите кредити достигна 92,6% от 74,5% през първото тримесечие на годината и говори за нарастващото доверие във валутната и банкова система на страната. По този начин търсенето на кредити в евро и други валути придобива по-скоро инцидентен характер“, коментира Румен Радушев, директор на управление „Жилищно кредитиране” към банката.

За поредно тримесечие интересът на потребителите остава фокусиран върху столицата, Варна, Пловдив и Бургас. Над 50% от отпуснатите жилищни кредити са предназначени за сделки именно в тези четири града, което говори за устойчиво възстановяване на пазара в тези региони.

Тенденциите при кредитополучателите от първото тримесечие се запазват, като на челно място остават държавните служители, следвани от собствениците на фирми и IT специалистите.

Като размер през второто тримесечие на годината отново най-предпочитани остават жилищните кредити до 20 хил. евро – 44% от всички отпуснати кредити спрямо 40,6% през първото тримесечие. Делът на отпуснатите кредити в размер между 20 и 40 хил. евро остава около 36%, докато този на кредитите между 40 и 60 хил. евро – около 14%.

Отново, около една трета от отпуснатите жилищни кредити са със срок на изплащане над 25 години, като осезаем ръст през изминалото тримесечие се наблюдава при кредитите с матуритет между 10 и 15 години. Делът на този вид кредити достигна 20% спрямо 13,8% през първото тримесечие на годината.

Прогнозата на Пощенска банка за пазара на жилищното кредитиране в България до края на годината остава оптимистична, в контекста на стабилизирането на цените на недвижимите имоти и положителния тренд на търсенето на финансиране от страна на клиентите.

Пощенска банка предлага на своите клиенти от цялата страна възможността да получат безплатно професионално консултиране директно от специалистите от управление „Жилищно кредитиране“ в централата чрез имейл адрес moidom@postbank.bg – на него те могат да задават въпроси и до 24 часа да получават информация и съдействие по отношение на актуалните предложения.

Споделете: