Започва модернизирането на Централна гара София

Срокът за за изпълнението на проекта за рехабилитация  е до края на 2015 г.
Срокът за за изпълнението на проекта за рехабилитация  е до края на 2015 г.

Централна гара София ще стане модерна европейска сграда със съвременен вид и архитектура до две години. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на подписването на договорите за строителство и строителен надзор по проект „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По думите му, важността на проекта се определя от ключовото място на гарата в европейската железопътна мрежа, тъй като през нея минават три общоевропейски транспортни коридори – ІV-ти, VІІІ-ми и Х-ти.

„Строителните дейности няма да възпрепятстват ежедневния пътникопоток, движението на влаковете няма да бъде спирано, като графикът на работа ще бъде съобразен с влаковото разписание“, каза още министър Папазов.

След рехабилитацията, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност, с много по-добри комуникационни връзки, до всички нива на гаровия комплекс ще има осигурен достъп за лица с намалена подвижност.

Проектът се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г., а срокът за изпълнението му е края на 2015 г.

Споделете: