ИКЕА обзавежда стая за малки читатели в Столичната библиотека

Инициативата е част от проект „Старт в четенето: стая за ранно детско развитие (от 0 до 5 г.)”

Инициативата е част от проект „Старт в четенето: стая за ранно детско развитие (от 0 до 5 г.)”

Днес, 24 септември, в детско-юношеския отдел на Столична библиотека официално отвори врати обновената стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 5 години. Ремонтът и обзавеждането са осъществени с подкрепата на ИКЕА, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Инициативата е част от проект „Старт в четенето: стая за ранно детско развитие (от 0 до 5 г.)” и в него са взети предвид опита на водещи световни библиотеки и методическото ръководство на Гьоте институт, България. Чрез него за първи път в България ще се приложи немския опит от програмата „Три крайъгълни камъка на четенето”.

„Осигуряването на уютна и безопасна среда за децата, а също и среда, която развива творчеството и стимулира детското въображение, са наши основни приоритети. Вярваме, че с този кът в библиотеката ще предложим на най-малките пространство, където ще се чувстват у дома, за да пристъпят по-смело и да преживеят по-вълнуващо първите си срещи с книгите”, споделя Тео Муратидис, управител на магазин ИКЕА София.

„Културата на четенето изисква лоби и ангажираност на известни личности и различни обществени и финансови институции. Целта на проекта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и изключителната роля на четенето в него. В своите действия ние, от Столична библиотека, се водим от разбирането за значението на думите и общуването за формирането на детската личност.”, заяви по повод инициативата Спаска Тарандова, заместник директор на Столична библиотека.

В своята дейност библиотеката се води от разбирането за значението на езика за формиране на детската личност, за говора  и общуването, за усвояване на  названията на предмети и символи, за изразяването на чувства и опит при най-малките.

ИКЕА изразява своята съпричастност към тези несъмнено важни приоритети и полага усилия за това децата от всички възрасти и националности да живеят и развиват по-добре. Наскоро Фондацията ИКЕА започна да дарява играчки към комплектите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ с цел да бъдат посрещнати нуждите на някои от най-уязвимите деца по света. Планира се през следващите две години играчките да достигнат до близо 1.2 милиона деца в нужда или живеещи в конфликтни региони.

 

Споделете: