Очаква се пазарът на инвестиционни проекти през 2014 г. да продължи да расте

Атрактивно за банките ще бъде финансирането на търговски и офис площи, хотели и жилищни проекти с добро качество и локация

 

Мая Алексова, директор Финансиране в Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране в УниКредит БулбанкПрез 2014 г. пазарът на инвестиционни проекти ще продължи да расте, но темповете ще са умерени. Това каза Мая Алексова, директор Финансиране в Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране в УниКредит Булбанк по време на конференцията  за инвестиционни проекти и пазар на недвижими имоти BalREc. Тя обясни още, че по-умерените очаквания за инвестиционния пазар се основават на прогнози за ръст на БВП през следващата година между 1 и 2%.

„Има добри проекти, но те са единични, като и през следващата година водещо за банките при взимане на решение за финансиране на инвестиционни проекти, ще са финансовата стабилност на инвеститора, доброто структуриране на проекта и поемането на премерени рискове“, коментира още Мая Алексова. Очакванията са перспективните сектори за инвестиции през 2014 г. да бъдат селското стопанство, миннодобивната промишленост, електроника и оптично оборудване и бизнес услуги, включително аутсорсинг.

През следващата година в областта на недвижимите имоти за банките атрактивно ще бъде финансирането и рефинансирането на офис и търговски площи, жилищни проекти с добро качество и добра локация. Освен това търсене има и на градски хотели или на хотели без силна сезонна зависимост.

„Причината банките да финансират повече бизнес хотели е в предвидимостта на приходите им, докато към туристическия бизнес подходът е по-консервативен заради непостоянния паричен поток в зависимост от сезона“, коментира Ана-Мария Баракова, директор Финансиране на недвижими имоти в УниКредит Булбанк. Тя обясни още, че бизнес хотелите носят бърза възвръщаемост на банките, докато пикът в инвестиции в туристически хотели беше достигнат през 2008 г. Очакванията са за положително развитие на в сектора на туризма и хотелите, както и за навлизане на нови чужди играчи на пазара. 

Споделете: