Представят изложба на студентски архитектурни проекти в Шумен

Фокусът на изложбата е върху проекта за „Социален център със спортно-развлекателен парков комплекс“

Открива се изложба на студентски архитектурни проекти в Шумен

Днес, 15 юли, в гр. Шумен ще се състои откриването на изложба на архитектурни  проекти на студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, съобщиха от пресцентъра на университета.

Събитието е от 18:00 часа  пред главния вход – колонада на Драматичен театър „Васил Друмев“ в града.  

Изложбата се организира с активната професионална и гражданска позиция на преподаватели и студенти от Катедра „Архитектура и урбанистика“ на Варненския свободен университет и е с фокус върху проекта „Тежък полк“ в гр. Шумен. 

В изложбата ще се представят шест архитектурни проекта: един за град Шумен, три за Варна, един за Велико Търново, един за Буенос Айрес, Аржентина.

Фокусът на изложбата е върху проекта за „Социален център със спортно-развлекателен парков комплекс“ в Шумен на територията на т.н.“Тежък полк“.

Началото на този проект е поставено през 2011 г., когато областният управител на Шумен, г-н Димитър Александров, инициира провеждането на първа дискусия за бъдещето на военните имоти. В дискусията са представени  различни предложения от специалисти в областта на архитектурата.

Арх. Росица Пеева – преподавател във Варненския свободен университет представя идея за разработване на проекти от студентите по архитектура в университета, като по този начин да бъдат представени вижданията на младите хора за това пространство.

Присъстващите се обединяват около мнението, че паркът в бившето военно поделение трябва да се запази и голяма част от имота трябва да се използва за спортни нужди, като може да бъде изграден спортно-развлекателен център.  Трима студенти-дипломанти, под ръководството на проф. д-р арх. Константин Бояджиев, започват разработването на проекти още през учебната 2011-2012 г.

Първият завършен дипломен проект, представен в настоящата изложба, е част от магистърската теза на студента от Шумен Тодор Христов,  „Магистър по „Архитектура” във ВСУ. На защитата присъства Областният управител на Шумен, г-н Димитър Александров, който пред комисията и аудиторията изказва задоволство от идеите в проекта, осигуряващи необходимата градска среда  в този район, и изразява желание съгражданите му също да се запознаят с проекта.

Проектът показва резултата от почти двегодишен труд, положен с мисъл и творчество, с желание и любов от шуменци за шуменци.

Четири от представените проекти на студентите Радосвета Атанасова, Марияна Георгиева, Валентин Ганчев, Антон Антонов с ръководители проф. д-р арх. Росица Никифорова, проф. д-р арх. Иван Никифоров, проф. д-р арх. Константин Бояджиев, доц. д-р арх. Александър Слаев, доц. д-р арх. Станчо Веков, са на знакови сгради за важни места в градовете Варна и Велико Търново.

Проектът „Музей на съвременното изкуство“ в гр. Буенос Айрес, Аржентина, на студентите Валентина Ганева и шуменеца Камен Добрев с ръководител проф. д-р арх. Константин Бояджиев изразява стремежа на Варненския свободен университет да поощрява студентите си за професионална изява в международни конкурси.

Катедра „Архитектура и урбанистика“ във ВСУ обучава студенти в специалностите „Архитектура „, „Дизайн за архитектурна среда“ и „Графичен дизайн“.

Споделете: