Предстои сключване на договор за рехабилитацията на път ІІІ-202 граница Русе – Опака”

До два месеца ще приключат предпроектните проучвания на цялото трасе на АМ „Хемус”

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева  се срещна с кметове на общини и областните управители при посещението си в Търговище и Разград

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева  се срещна с кметове на общини и областните управители при посещението си в Търговище и Разград, за да обсъдят на място проблемите на двата региона, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Основните въпроси, които поставиха представителите на регионалните и местни власти са свързани със състоянието на републиканската пътна инфраструктура, ВиК сектора и финансовата децентрализация.

В Търговище министър Терзиева информира, че предстои сключване на договор за рехабилитацията на  път ІІІ-202 граница Русе – Опака”, с дължина 14,2 км., на стойност близо 9 млн. лв. Очаква се активната строителна дейност да стартира догодина през пролетта. Започна и проектирането на второкласния път Разград-Търговище, допълни тя. Техническият проект ще готов през пролетта на 2014 г. и ще бъде предложен за финансиране по ОП „Региони в растеж”.

Министър Терзиева призова кметовете и областните управители да се включат активно в обсъжданията на Стратегията за водния сектор и Регионалните генерални планове за ВиК сектора. Това са основните документи на база, на които ще се обосновават водните проекти, с които ще се кандидатства за финансиране от еврофондовете.

Възстановена е дейността на Съвета за децентрализация и работим в тясно сътрудничество с НСОРБ, каза Терзиева. Амбицията ни е догодина да се предприемат реални стъпки за подготовка на въвеждането на финансовата децентрализация за бюджет 2015, допълни Терзиева.

Пред журналисти в Разград министър Терзиева потвърди визията си, че АМ „Хемус” трябва да бъде проектирана и изградена по дължината на цялото си трасе като автомагистрала. До два месеца ще приключат предпроектните проучвания на цялото трасе. АМ „Хемус” е включена в индикативния списък с проекти за финансиране по ОП Транспорт през програмен период 2014-2020 г.

Споделете: