Как да се подобри устойчивостта на градските пространства в контекста на климатичните промени?

Визия и перспективи за бъдещето на зелената архитектура

Конференция на тема: „Подобряване устойчивостта на градските пространства“ в контекста на климатичните промени се проведе на 13 юни 2023 г.

Форумът, организиран от Винербергер и Земелрок, включваше хибридната конференция в две части – виртуална с пряко включване от Виена и на живо в зала Витоша на Интер Експо Център в София.

За лектори бяха поканени видни професионалисти в областта на климатологията, ландшафтната архитектура и урбанизма от България, Австрия, Белгия, Швейцария и Словакия, които представиха своите гледни точки за това как можем успешно да подобрим средата, в която живеем, и да завещаем на бъдещите поколения една по-разумна и устойчива във времето концепция за градовете.

Никога не се съмнявайте, че малка група от загрижени и посветени хора може да промени света. Всъщност само те са успявали.“ С този вдъхновяващ цитат Любина Любенова, маркетинг мениджър на компанията, откри конференцията.

На събитието в София присъстваха архитекти, ландшафтни архитекти, предприемачи, преподаватели от Университет по архитектура, строителство и геодезия, Лесотехнически университет, Софийски университет, представители на общини, медии и други. Виртуалният форум се излъчваше от Виена и достигна до стотици гости от няколко страни в Европа.

Инж. Цанко Миланов, Управител на Винербергер ЕООД и Semmelrock Щайн унд Дизайн ЕООД приветства гостите с думите: „За мен Вашето присъствие е доказателство, че в България има изключително ангажирани архитекти, инвеститори и представители на общините, и само благодарение на Вас и Вашата ключова роля в процесите по оформяне на нашата градска реалност, всичко това може да бъде възможно и реализирано съвсем скоро.

Той отбеляза, че темата за устойчивостта става все по-актуална и затова всички дружества от групата Винербергер имат за цел да бъдат част от положителната промяна на градските пространства.

Конференцията на живо стартира с лекцията на доц. д-р инж. Румяна Захариева, Ръководител катедра ”Строителни материали и изолации“ – УАСГ, на тема “Как да оползотворим ресурса на строителните отпадъци?”.

В презентацията си тя акцентира върху това какъв е екологичният отпечатък на строителството, как да се намали влиянието му в контекста на устойчивото развитие, как да се повиши степента на оползотворяване на строителните отпадъци в България, какви са предизвикателствата и какви са адекватните решения.

Урбанистите Силвия Чакърова и Нурхан Реджеб от студио за градски дизайн и планиране Place.Make изнесоха лекция на тема “Тенденции в планирането и проектирането на градска среда”.

Г-жа Чакърова акцентира върху предимствата на споделените градски пространства и представи реализираните от студиото проекти в България. Тя представи и основните принципи, залегнали в наскоро приетия стандарт за оформление на градските пространства на София.

Конференцията продължи с виртуалната част, която беше открита от модератора Войчех Чая. Лектори бяха водещи експерти в областта на опазването на природните ресурси и иновативен и природосъобразен урбанизъм.

Програмата на виртуалната конференция включваше следните теми:

Марк ван Луун от Винербергер, Австрия – “Климатична устойчивост в градските зони”

Г-н ван Луун откри програмата с “Климатична устойчивост в градските зони”. Във фокуса на неговото представяне бяха климатичните мегатенденции и как Винербергер, като производител допринася за ресурсо-спестяващото и енергийно ефективно строителство.

Д-р Сеп Де Блъст и Аря Арабшахи от 51N4e, Белгия – “Как да спрем да рушим”

Лекторите засегнаха темата за климатичните промени и какъв да бъде подхода към растежа на изградената среда, докато екосистемите са под безпрецедентен натиск.

Саймън Чанет от Weatherpark, Австрия – “Приложна градска климатология: адаптиране на инструменти и мерки”

Той обърна внимание на необходимостта от адаптиране на градските пространства съобразно измененията на климат, така че да се решат проблемите свързани с градския топлинен остров до местни горещи точки.

Ланд. Арх. Даниел Цимерман от 3:0 Landschaftsarchitektur, Австрия – “SEESTADT ASPERN – Градовете гъби и кварталите на дърветата”

Тя представи градовете гъби и кварталите на дърветата, които могат да имат положително влияние върху микроклимата в града.

Проф. Даниел Баур от Bryum, Швейцария – “Нека говорим за отговорност! Съжаляваме, но трябва”

В лекцията си професорът засегна темата за отговорността в имплементирането на устойчивост и кръговрат в ландшафтното проектиране, а не просто използването на лозунги за устойчивост.

Петра Марко от Marko&Placemakers, Словакия – “Климат и комфорт на обитаване в градския живот“.

Г-жа Марко представи два примера за развитие на изоставени индустриални обекти в Братислава, като акцентира върху това как регенерацията може да генерира добавена стойност.

Събитието завърши с панелна дискусия между модератора и всички лектори, по време на която те обмениха впечатления, споделиха какво ги е вдъхновило и какво са научили от лекциите, както и каква е визията им за бъдещето. След това зрителите имаха възможност да задават въпроси към лекторите.

Модераторът закри дискусията с думите: “Green architecture is still a slogan and the cars are still religion.  We need to go an extra mile to change this up side down” или „Зелената архитектура все още е само слоган, а колите все още са религия. Имаме още път да извървим, докато обърнем тенденцията наобратно“.

Заключителната част в София включваше коктейл и нетуъркинг.

Повече по темата можете да видите ТУК!

Споделете: