Пускат движението по обходния път на с. Поповци

Проектът е завършен след почти 10-годишен период на строителство

От утре – 3 декември, се пуска движението по новия обходен път на село Поповци

От утре – 3 декември, се пуска движението по новия обходен път на село Поповци, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Това е път ІІ-44 Севлиево – Габрово, обход с. Поповци – от км 23+900 до км 25+821. Участъкът се намира западно от гр. Габрово и южно от с. Поповци, като връзката със съществуващия път се осъществява при разклона за с. Гергини.

Участъкът се намира западно от гр. Габрово и южно от с. Поповци, като връзката със съществуващия път се осъществява при разклона за с. Гергини. Агенция „Пътна инфраструктура“ инвестира близо 3,6 млн. лв. в изграждането на обекта. Проектът е по програмата „Ново строителство“ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет.

Път ІІ-44 Севлиево – Габрово – обход на с. Поповци е един от важните пътни проекти в Габровска област. Той свързва път I-4 София – Варна с път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово – Стара Загора и се използва от тежкотоварните камиони за връзка между северозападната и централната част на страната с Южна България чрез прохода Шипка. Досега целият транзитен трафик преминаваше през центъра на Поповци. С изграждането на обходния път движението се изнася извън селото, с което се подобряват условията за живот и ще намалее замърсяването на въздуха.

Дължината на пътния участък е 1.92 км. Връзката на новата пътна отсечка със съществуващия път става непосредствено преди пътен възел „Поповци“ с направление Шипка. За подобряване безопасността на движението съществуващият мост на пътя Поповци – Гергини е уширен. На целия обект е поставена хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, монтирани са стоманени предпазни огради.

Обходният път на Поповци се строи повече от десет години. През годините обектът е стартиран, а в последствие строителните дейности са преустановявани. Тази година в края на месец май бе подновено изпълнението на проекта.

Строително-монтажните работи са изпълнени от Консорциум „ПС-АМ”, в който участват „Пътстрой Габрово“ АД и „Автомагистрали „Черно море“ АД. Строителният надзор е осъществен от „Пловдивинвест” АД.

Споделете: