Първата цяла българска магистрала вече е факт!

Откриха официално последните 34 км от магистрала АМ „Тракия“

Откриха официално последните 34 км от магистралата

Днес, 15 юли, в присъствието на президента на РБългария Росен Плевнелиев, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров, официално бе открита последната отсечка от АМ „Тракия“, съобщиха от пресцентъра на МРР.

„Последните 34 километра от „Тракия“, които откриваме, макар и едва десет процента от общата дължина на магистралата са наситени със символика. Те свързват вече изграденото и правят едно завършено цяло. Това е едно доказателство, че когато българите работим заедно за една обща цел, можем да реализираме мечтите си, каза днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева при откриването на последния участък на магистралата.

Правителството ще води последователна политика за изграждането на трасетата по направление на Трансевропейските транспортни коридори, които ще генерират икономически растеж и заетост за хората, каза още тя.

Министър Терзиева заяви намерението изграждането на магистралната мрежа на страната да продължи със строителството на отсечките от магистралите „Струма“, „Марица“ и „Хемус“.

„Работим усилено, за  да може още в началото на новия програмен период да започнем строителството на нови пътни проекти, които са част от европейската инфраструктура.“, допълни тя.

Регионалният министър благодари на няколкото поколения пътни проектанти, инженери, техници, конструктори, които са положили много труд и са преодолели множество предизвикателства, за да може България да има завършена магистрала от София до Бургас.

Общата дължина на Лот 4 – от Ямбол до Карнобат, е 49,08 км. Това е най-дългата и най-сложната част от строителството на АМ „Тракия“. Съгласно подписаното допълнително споразумение, лотът е разделен на два етапа. През август 2012 г. е открит участъкът от пътния възел за Ямбол до новоизградения пътен възел за Зимница (Лот 4.1). Лот 4.2, който е отворен от днес, обхваща около 34 км между пътен възел „Зимница“ и Карнобат и е последната отсечка, с която, АМ „Тракия“ ще бъде изцяло завършена.

Изпълнител на строително-монтажните работи на Лот 4 е Сдружение ”Тракия IV”ДЗЗД. Стойността на договора е 209 646 720,00 лв. с ДДС.

Проектът „Доизграждане на АМ „Тракия“ Лот 2, 3 и 4” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Транспорт“. Автомагистралата е част от Трансевропейския транспортен коридор VІІІ. Изграждането й е приоритетен инфраструктурен проект с национално и международно значение. Общата дължина на проекта „Доизграждане на АМ „Тракия“ Лот 2, 3 и 4”, финансиран по ОП „Транспорт“, е 115 км.

Споделете: