Рехабилитацията на старите участъци на АМ „Тракия“ започва догодина

Търси се финансиране за ремонт и на по-второстепенни пътища

министър Десислава ТерзиеваПрез следващата година ще започне ремонтът на 64 км от трасето на магистрала „Тракия“ между София и Пловдив. Той ще бъде финансиран със 70 млн. лв. по проект „Транзитни пътищаV“. 

Това обяви днес, 31 юли, при участието си в сутрешния блок на Нова ТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, съобщиха от пресцентъра на министерството.

През месец септември ще започне изпълнението на мерки за разрешаване на проблема със задръстванията на входа на Бургас, причинен от засиления трафик след завършването на АМ „Тракия“. През следващата година, при осигуряване на финансиране, можем да стартираме строителството.

Близо 360 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителството на участъка между Дупница и Благоевград на АМ „Струма“, което започва днес, каза още министър Терзиева. То включва изграждане на два тунела, мостове и изместване на газопровода за Гърция.

Недопустимо е да бъдат сключвани договори за изпълнението на обект при предложена най-ниска цена, а накрая той да струва много по-скъпо, каза регионалният министър. Не трябва да се избира най-ниската оферта, а икономически най-изгодната. Тази практика по отношение на пътните обекти вече е спряна и освен на цена държим на качеството и срока на изпълнение, каза регионалният министър.

Тя съобщи, че вече започват внезапни проверки на пътищата, които са в гаранционен срок. При констатирани нарушения изпълнителите ще трябва да ги отстранят веднага за своя сметка, каза още тя.

Над 35% от пътищата в страната са в окаяно състояние обяви регионалният министър. Основен приоритет за нас е тяхната рехабилитация. В момента търсим източници на финансиране. Обмисляме възможност между 70 и 100 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат влагани годишно в ремонта на проблемните участъци на малките пътища.

Според анализ на Световна банка минимум 9 млрд. лв. са необходими до 2020 г., за да бъде частично подобрено състоянието на всички пътищата в страната, съобщи министър Терзиева.

В момента се ремонтират около 1000 км пътна мрежа. До края на годината ще започне работата по още 140 км.

В понеделник подписах разрешенията за строеж за трите опасни виадукта на „Тракия“ и „Хемус“ и още от вторник започна работата по тях, обяви регионалният министър.

20% от бюджета на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат предвидени за саниране, съобщи тя. Трябва да има независим орган, който да администрира процеса по енергийно обновяване на сгради и така да направи участието на гражданите в него по-лесно, допълни Десислава Терзиева.

Според регионалния министър собствениците на жилища все още изпитват затруднения да осигурят своя дял за участие по проекта за обновяване на жилища въпреки увеличения размер на европейско финансиране – 70%. Поискала съм да бъдат разработени поне два варианта на решение, така че да можем да ги улесним, каза тя.

Получаваме сигнали за цените на чадърите и шезлонгите по Чероморските плажове. Затова след 20 август ще проведем среща с представители на Асоциацията на концесионерите и наематели на плажовете. Ще дискутираме размера на концесионните възнаграждения и качеството на предоставяните услуги, като ще се постараем те да са в полза на гражданите, каза регионалният министър.

Споделете: