Студенти представиха авангардни решения за фасадите на панелни жилищни сгради

Студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” търсят допирни точки между архитектурата и психологията

По време на 6-я уъркшоп на тема „Устойчивата архитектура – една възможна архитектура”, който започна на 18 юли т.г., участниците в него представиха своите проектни предложения за устойчиви фасади на панелните жилища във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Под ръководството на проф. арх. Масуд Есмаилу студентите направиха оглед на място и изработиха проектни предложения за фасадата на бл. 51 във варненския район „Младост”

Форумът бе организиран от катедра „Строителство на сгради и съоръжения” на университета, а темите бяха свързани с мултифункционалната биоклиматична архитектура и устойчивите панелни жилища в съвременната архитектурна среда.

Под ръководството на проф. арх. Масуд Есмаилу студентите направиха оглед на място и изработиха проектни предложения за фасадата на бл. 51 във варненския район „Младост”.

Съвместно с колегите си от катедра „Психология”, те търсиха допирни точки между архитектурата и психологията. На терен психолозите направиха специализирани анкети с част от живеещите в панелния блок. Техният поглед беше изключително полезен за архитекти и инженери при общуването, както в самите екипи, така и с хората на мястото на огледа.

Блок 51 е построен през 80-те години на миналия век. Неговите проблеми са като тези на повечето панелки, не само във Варна, но и в страната.

„Характерен индивидуализъм” – деликатно нарече проф. Есмаилу, разностилието на терасите на блока и кръпките върху фасадата направени от всеки с подръчни материали.

Италианският архитект и екипът от студенти на Варненския свободен университет, разработили проекта, се надяват големите строителни компании да проявят интерес и да предложат възможно най-добрите и евтини решения за реализация.

Проектът съдържа възможности за изграждане на соларни комини, които са решение за добрата вентилация и справянето с лошата миризма и влагата в общите пространства на панелния блок.

Проектът съдържа възможности за изграждане на соларни комини, които са решение за добрата вентилация и справянето с лошата миризма и влагата в общите пространства на панелния блок

Южната фасада е развита като многоцветна стена, която е част от топлоизолацията на блока и ще подобри енергийната му ефективност. Според студентите и техният преподавател едно от най-подходящите решения за изработването й е поливинилхлоридът (ПВЦ). Плоскостите от ПВЦ са леки и лесни за обработка и затова са предпочитан материал. Те са устойчиви на вода, киселини, основи и външни влияния. Трудно запалими са и имат ниска звуко и термопроводимост. Цветовете са подбрани, така, че да отговарят на индивидуалните потребности на хората от „различност”, обясни проф. Масуд Есмаилу.

Организаторите и участниците се обединиха около мнението, че тази актуална тема е изключително обширна и ще продължи да бъде разработвана и в следващите издания на уъркшопа. Предложение с повече детайли и още нестандартни екологични идеи ще предоставят участниците в следващият уъркшоп догодина. До тогава те се надяват идеите им да бъдат приети от хората, обитаващи панелните блокове и да разполагат с цялата проектна документация. Ще търсят и подкрепата на общината, защото това е първата крачка към присъединяването на Варна към европейските интелигентни градове.

Чрез интелигентните градове може да се понижи потреблението на ресурсите, да се дадат лесни за употреба инструменти в ръцете на всеки човек и да се подобри качеството на живот. Това е една от стъпките устойчивата архитектура да се превърне във възможна за България архитектура, каквото е мотото на форума, организиран от Архитектурният факултет на Варненския свободен университет.

Споделете: