Фондация ИКЕА дарява радост на деца в конфликтни райони на планетата

Прогнозната стойност на дарението за УНИЦЕФ възлиза на 2 млн. долара
Прогнозната стойност на дарението за УНИЦЕФ възлиза на 2 млн. долара

Фондация ИКЕА дарява комплекти с играчки за ранно детско развитие на УНИЦЕФ с цел да бъдат посрещнати нуждите на някои от най-уязвимите деца по света, съобщиха от пресцентъра на компанията.

В рамките на това иновативно сътрудничество  се планира  през следващите две години играчките да достигнат до близо 1.2 милиона деца в нужда или живеещи в конфликтни региони.

Комплектите за ранно детско развитие на УНИЦЕФ са предназначени за деца до 6 годишна възраст, живеещи в трудни условия. Те имат за цел да насочат вниманието към нуждите на малки деца и да подкрепят развитието на игровите умения и обучението, въпреки съществуващите екстремни условия.

Фондация ИКЕА се ангажира да осигури по осем играчки в комплект от асортимента за деца, който се продава в магазин ИКЕА. Прогнозната стойност на това дарение за УНИЦЕФ ще възлиза на 2 милиона долара, а играчките ще се използват за съставянето на 24 000 комплекта за ранно детско развитие, които ще се разпространяват по цял свят през следващите две години. Това ще съдейства за постигането на повече възможности и за по-добър старт в живота на близо 1.2 милиона деца.

Важно е да се знае, че когато децата са попаднали в конфликти и извънредни ситуации, възможността да изживеят по най-добрия начин детството си може да бъде загубена. Цели две трети от детското население в света, което е близо 1.5 милиарда деца, живеят в засегнати от кризи страни. С комплектите за ранно детско развитие, хората, които се грижат за тях, ще получат условия да създадат по-спокойна и безопасна среда за развитие на децата, попаднали в такива ситуации.

Всеки един от продуктите в комплекта е избран от специалисти на УНИЦЕФ. Играчките включват дървени форми за подреждане, плюшени играчки за куклен театър, ножички за изрязване, цветни кубчета, блокчета и хартия за рисуване.

„Проучванията показват, че ранното детство е най-критичният момент за развитието на мозъка. С помощта на играчките, дарени от Фондация ИКЕА, децата ще могат допълнително да развиват своите когнитивни, вербални, визуални, двигателни и социални умения” – отбеляза Лейла Пакала, директор фондонабиране и партньорства с частния сектор на УНИЦЕФ. „Всяка от играчките на ИКЕА е избрана да стимулира и ангажира мисленето на децата. Те са част от кутията със съкровища, както наричаме комплектите за ранно детско развитие, и съдействат да се възстанови чувството на надежда и на нормалност при децата, живеещи в изключително трудни условия.

„Това, че осигуряваме тези продукти за деца е още един начин фондацията на ИКЕА да подпомогне УНИЦЕФ в значителните им усилия да достигнат до децата в нужда, преживели бедствия или извънредни ситуации” – каза Пер Хегенс, главен изпълнителен директор на Фондация ИКЕА. „Вярваме, че подбраните продукти на ИКЕА ще помогнат там, където нуждите са най-големи и се надяваме те да върнат усмивките на детските лица”.

Иновативният комплект с играчки е представен и в новия каталог ИКЕА 2014, който ще бъде в България още в края на август.

Вече над 10 години Фондация ИКЕА е важен партньор на УНИЦЕФ и подкрепя дейността на организацията, на базата на съвместната отдаденост към правата на всички деца по света. От 2001 г. насам фондацията ИКЕА е дарила и е гарантирала над 200 милиона долара на УНИЦЕФ в пари и в предмети, което я прави най-големият корпоративен дарител на организацията.

 

 

 

 

Споделете: