Централата на УниКредит в Милано сред Топ 10 на най-красивите новопостроени небостъргачи в света

Класацията е на  немската компания Emporis

 Новата централа на УниКредит в Милано UniCredit Tower влезе в Топ 10 най-красивите новопостроени небостъргачи в света

Новата централа на УниКредит в Милано UniCredit Tower влезе в Топ 10 най-красивите новопостроени небостъргачи в света. Класацията е направена от немската компания Emporis, която отличава най-високите сгради в света за отлични постижения в сферата на естетическия и функционалния дизайн.

UniCredit Tower се състои от три небостъргача, сред които Кула А – най-високата сграда в Италия, издигаща се на височина от 231 метра. Комплексът е проектиран от аржентинския архитект Сезар Пели и построен от компанията Hines Italia. Чрез преместването на 4000 служители в UniCredit Tower, броят на офисите на банката в Милано намаляват от 26 на 5. По този начин използваното офисно пространство от УниКредит намалява с 55 хил. кв.м., а годишните разходи се свиват с близо 25 млн. евро.

Освен попадането в Топ 10 на най-добрите кули в света, UniCredit Tower се нареди и сред финалистите в международната класация за недвижими имоти Mipim Awards. Новият дом на банката е и единственият италиански проект, допуснат в състезанието за най-добър офис и развитие на бизнеса.

UniCredit Tower получи сертификат за енергийно ефективно и екологично проектиран

UniCredit Tower получи сертификат за енергийно ефективно и екологично проектиране от Американския съвет по зелени сгради. Благодарение на начина, по който е изграден небостъргача, той е изключително енергийно ефективен:

  • 22.5% спестяване на енергия;
  • 37.3% намаляване на използването на питейна вода в сградите;
  • 100% повторно използване на дъждовната вода;
  • 93% рециклиране на строителни отпадъци;
  • 20.5% рециклиране на материали, използвани в строителството.

Новата централа на УниКредит в Милано е част от проект за реорганизиране на всички основни европейски офиси на банковата група до 2015 г., който предвижда преместване на 25 000 служители в Милано, Рим, Мюнхен, Виена, Варшава, Хамбург, Букурещ, Прага, Москва, Загреб, Болоня, Торино и Верона. Това ще освободи  650 000 кв. метра офис площи, което се равнява на 120 футболни игрища. Реорганизирането на европейските офиси в следващите две години ще доведе до свиване на разходите на групата със 150 млн. евро годишно.

Изграждането на UniCredit Tower е в съответствие с плана на групата за намаляване на въглеродните емисии с 30% до 2020 г. в офисите и клоновете на групата.

Зелена сделка

УниКредит и световната природозащитна организация WWF подписаха споразумение за партньорство на международно ниво „Зелена сделка“ през 2009 г. Първата конкретна цел, която УниКредит си поставя, е да намали емисиите си въглероден диоксид с 30% до 2020 г., като по този начин подкрепи енергийната цел на ЕС, известна още като „20-20-20”, заложена в „Програмата за климат и енергия”. „20-20-20” е споразумение за постигане на тройна цел до 2020 г. – 20% участие на възобновяемите източници в производството на енергия, 20% подобряване на енергийната ефективност, 20% намаление на емисиите на парникови газове.

Като част от водещата европейска група УниКредит Булбанк също развива своя Национална Зелена програма. Началото на тази програма беше поставено още пред 2008 г. и в рамките й всяка година банката реализира поне по един проект с екологична насоченост. Все по-активно е и участието на служителите на банката, които се включват чрез доброволен труд в реализирането на програмата

Споделете: