АМ „Тракия“ може да бъде напълно готова на 1 юли

През юли ще бъде пусната в експлоатация и СОП- гара „Яна“
До края на м. юни ще бъде завършен последният участък от автомагистрала „Тракия“  и може да бъде отворен за движение от 1 юли. Видях значителен напредък спрямо първата проверка. Това  каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на последната си инспекция на участъка от пътен възел „Зимница“ до Карнобат, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
По трасето има достатъчно пътностроителна техника и работници, разрешен е и проблемът с инертните материали. Уникална машина с дължина 11 метра полага асфалт и може да работи на цялото платно.
В момента се поставя циментовата стабилизация, биндерът е положен на голяма част от трасето, поставят се канавките, започва поставянето на еластичните огради, на някои места е засадена растителност. Въпреки интензивната работа по обекта, през последния месец не се допускат никакви компромиси с качеството, стана ясно още по време на проверката.
Според министър Захариева, ако строителите запазят този темп на работа, няма никаква пречка за завършването на магистралата.
„Оптимист съм, ако изпълнителите продължат със същата добра организация, добра комуникация с възложителя и строг контрол от страна на възложителя, магистралата ще бъде готова до края на следващия месец, така както поехме като ангажимент. Хората ще могат спокойно и безопасно да пътуват до морето това лято“, заяви тя.
Освен на този участък, през следващия месец предстои откриването на още няколко големи инфраструктурни обекти.  Сред тях са Шумен-Белокопитово, част от АМ „Хемус“ и магистрала „Струма“ – ЛОТ 1 от Дупница до Долня Витаня.
През юли ще бъде пусната в експлоатация и СОП- гара „Яна“, която свързва АМ „Хемус“  със Софийското околовръстно, каза още при проверката си вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Споделете: