Анонси от днешната програма на Sofia Architecture Week

Изложби, лекции и филми на 27 ноември по време на SAW 2012

Презентация: 27.11, 17:00 ч., етаж 5, зала 7

Изложба: 26.11 – 02.12, етаж 5, фоайе

НДК, етаж 5, зала 7

Днес, 27 ноември, в рамките на Sofia Architecture Week в Панел „Сценични“ в НДК ще бъде представен Международният проект за архитектурата на тоталитарните режими АТРИУМ, който беше анонсиран на миналогодишното издание на SAW 2011.
Една година по-късно прожекция и анкета ще фокусират вниманието върху българското участие в проектa, който цели създаването на културен маршрут на тема „Архитектура на тоталитарните режими от 20 век“. Сред българските обекти са НДК, резиденция Бояна, Партийния дом, паметникът на Бузлуджа и други емблематични соц сгради.

 ……………………………………………………

27.11, 17:30-18:00,  

  • НДК, ЕТ.0, ЗАЛА 6
ФИЛМ: Радован Липус и Давид Вавра (2012, Чехия), еп.1

Също в НДК днес ще бъде показан филмът “Забележителни следи” – част от поредица, проследяваща историята на чешки архитекти и съдбата на обектите им в чужбина.

След заснемането на епизоди в Босна и Херцеговина, в Словения и Япония екипът на Чешката телевизия се отправя към България, за да направи четирисериен цикъл за братята Прошек, Адолф Коларж, Либор Байер, братята Шкорпил, Й. Шнитер и други.

………………………………………………..

27.11, 18:00 часа

НДК, ЕТАЖ 5, ЗАЛА 7,

ПАНЕЛ: СЦЕНИЧНИ

Лекция  на студио Salto Architects – трима естонски архитекти, които се събират през 2004 г. и оттогава са натрупали забележително CV от инсталации, смислени сгради и спечелени конкурси. Те работят смело с материалите и терена и, както сами отбелязват, се опитват да размият разликата между архитектура и инсталация.

За да придобиете представа как мислят Salto Architects, ще отбележим, че един от последните им реализирани проекти е летен театър в столицата Талин, направен от боядисани в черно бали слама. Тяхна е и Gas Pipe, една от най-запомнящите се инсталации на Архитектурното биенале във Венеция въобще – жълтата газова тръба в реален размер, монтирана в Giardini между павилионите на Русия и Германия през 2008 година.

……………………………………….

27.11, 18:30-19:00,

НДК, ЕТ.5, ЗАЛА 7,

ПАНЕЛ: АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ МУЗИКА

Немският архитект Щефан Шютц ще изнесе лекция на тема новите сгради за сценични изкуства в Европа и Китай. Изборът не е случаен.
Щефан Шютц е партньор в едно от най-големите немски архитектурни бюра GMP и ръководи офисите му в Берлин, Пекин и Шензен. Гледната му точка на европеец, проектиращ сгради за култура в Азия, е още по-интересна в светлината на съботния панел на SAW Азиатски подем.
Цялата програма можете да видите ТУК!

Споделете: