арх. Даниел Либескинд ще бъде председател на журито на конкурса за площад Света Неделя

Известният  архитект прие поканата на столичния кмет

Известния архитект, автор на проекта „Кота нула” на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк Даниел Либескинд   ще бъде председател на журито на конкурса за площад Света Неделя, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи покана към арх. Либескинд да оглави журито на международния конкурс, обявен от Столична община за урбанистична концепция и архитектурно-благоустройствено оформяне на площад „Света Неделя”.

Американският архитект се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова на 7 март в Столичната община.

Целта на международния конкурс е да се развие съвременна урбанистична концепция и визия за архитектурно-благоустройственото оформяне на площада, чрез която да се реализира пълноценно архитектурният, функционален и културно-исторически потенциал на пл. „Света Неделя“.

Арх.Либескинд посочи, че мястото на площад „Св.Неделя” е много важно в историческия център на града. По думите му с конкурса София ще привлече вниманието на света. Градът има голям потенциал и е важно да открием устойчиви идеи за неговото развитие.

Разкриването на открити площадни пространства както за провеждането на културни събития, така и за разходка на гражданите, е част от проектите, които вече се реализират в София, посочи кметът на София.

Такива са пространството на Ларгото, пешеходната зона на бул.”Цар Освободител”. Това е важно за успешната кандидатура на София за културна столица на Европа през 2019г., която се осъществява с активното участие на гражданите.

Арх.Даниел Либескинд проведе уъркшоп със студенти от департамент „Архитектура“ на Нов Български университет. Работата е част от Академичното архитектурно ателие „София – европейска столица на културата-2019“. Проектите на студентите от НБУ ще бъдат показани в изложба.

Споделете: