Благотворителната инициатива на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” събра 313 178 лв.

Около 70% от средствата са в подкрепа на проекти от здравеопазването

По време на четвъртата дарителска кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2012 г. бяха събрани 313 178 лв., съобщиха от пресцентъра на банката.

Както при предходните издания, близо 70% от сумата е за здравни проекти. Средствата са набрани както от дарения на служителите на Групата Райфайзен и самата банка, която за всяко направено лично дарение е добавила по още 100 лв., така и от дарения, постъпили директно по сметките на организациите, и дарения чрез SMS.

Кампанията се проведе в периода  ноември 2012 г. – януари 2013 г. и подкрепи 23 проекта в областите Здравеопазване, Социална сфера, Опазване на околната среда, Култура и образование.

Най-много средства събра проектът на клиниката по детска хематология и онкология към болница “св. Марина” в гр. Варна за закупуване на медицинска техника, консумативи, болнични пособия и медикаменти (56 382 лв.), следван от проекта на Фондация Помощ за благотворителността в България за лечение и терапия на деца с множество заболявания (46 425 лв.) и от проекта на болницата в Хасково за закупуване на респиратор за отделението по Неонатология (40 726 лв.).

134 служители на Групата Райфайзен избраха да направят дарения за каузи по свой личен избор, които предварително не бяха включени в индикативния списък на кампанията,  като набраните средства за трите проекта, които бяха включени възлизат на 15 000 лв.

В четвъртата дарителска инициатива “Избери, за да помогнеш” своите лични дарения направиха 2400 служители на Групата Райфайзен в България. Заедно с добавените от банката 100 лв. за всяко дарение на служител, общата сума, набрана от банката и служителите й възлезе на 284 398лв.

“От старта на първата кампания до този момент, благотворителната ни инициатива “Избери, за да помогнеш” е подкрепила над 100 проекта с близо 1.5 млн. лв., коментира Момчил Андреев, Председател на УС и Изпълнителен директор на Райфайзенбанк. “Всяка година предлагаме нови каузи, които набират подкрепа, като през 2012 г. фокусът бе насочен върху проекти извън столицата – във Варна, Велико Търново, Бургас, Хасково, Троян, Павликени, Свищов”, допълни той. 

Сайтът на инициативата www.izberi.rbb.bg остава активен и след публичното отчитане на резултатите от четвъртото издание на “Избери, за да помогнеш”, като на него ще се поместват отчетите на организациите, включени в кампанията, за това как са изразходвали дарените средства.

Споделете: