България ще търси инвеститори за пътни проекти на стойност 4.1 млрд. лв.

Инфраструктурните стратегически български  проекти бяха представени на  форум в Истанбул

 

Българските приоритети в изграждането на стратегически инфраструктурни проекти до 2020 г.  бяха представени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова  по време на бизнес форума за Югоизточна Европа, провел се миналата седмица в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

324 км пътища на обща стойност 3,1 млрд. лв. по Оперативна програма „Транспорт” и 921 км по Оперативна програма „Регионално развитие“ на обща стойност 501 млн. лв. ще бъдат изградени и рехабилитирани до края на настоящия програмен период 2007-2013 г., посочи министър Павлова.

От сега сме планирали рехабилитацията и реконструкцията на 1424 км ІІ-ри и ІІІ-ти клас пътища на индикативна стойност от 927 млн. лв. за следващия програмен период 2014-2020 г. на ОПРР.

По ОПТ планираме инвестиции в размер на 6 млн. лв. за рехабилитация и изграждане на 920км.  Във фокуса на нашето внимание ще бъдат и възможностите за изграждане на пътна и водна инфраструктура и Тол-система чрез механизма на публично частното партньорство, допълни тя.

Пътните проекти, за които страната ни ще търси инвеститори, са пътя „Русе-Свиленград“, скоростен път „Рила“ и  магистрала „Черно Море”, с  обща дължина 553 км на обща стойност  е 4.1 млрд. лв.

По време на посещението в Турция министър Павлова се срещна с кмета на Истанбул Кадир Топбаш, с когото обсъди проектите по Трансгранично сътрудничество между двете държави.

Регионалният министър отправи покана към специалисти и проектанти да посетят България. Тя предложи сдруженията на общините на България и Турция да обсъдят на съвместна среща градоустройството и урбанизацията на населените места.

Споделете: