Българска градина разцъфтява в Лондон през юли

България като кръстопът от цветя

Лавандула, чубрица, ралица, бегония, салвия, мента, копър и мурсалски чай ще разцъфнат в Лондон между 3 и 8 юли на престижното цветно изложение в Hampton Court.  Растенията ще изградят българската Градина на кръстопът.  Авторът й  Христо Йорданов и неговият екип заминават за Лондон утре, 23 юни, точно ден преди Еньовден, когато според поверието билките и имат най-голяма лечебна сила.

Патрон на „Градина на кръстопът“ преди дни прие да стане кметът на София Йорданка Фандъкова.  Градината e посветена на световноизвестния български гимнастик Йордан Йовчев – първият гимнастик в света, който ще се състезава на шеста Олимпиада през юли в Лондон.

Името на Градина на кръстопът  (Crossroad Garden) прави асоциации с Пътя на коприната, свързвал някога Изтока и Запада и пръв мост между цивилизациите. Авторът ще вплете в неговата символика български знаци – пътеки от цветя  в цветовете на България бяло, зелено и червено.

Пътеките в цветовете на България ще бъдат „нарисувани“ с 350 ралици, 400 бегонии, 450 лавандули, 300 босилека, 500 броя мурсалски чай, 460 броя чубрици, 380 броя мента, 420 броя салвия.

Площта на Crossroad Garden –  Bulgaria ще е 24 кв.м., а концепцията й се вписва изискванията за категорията „летни градини“ на Hampton Court Flower Show 2012.

Hampton Court  Flower  Show е най-голямото изложение на цветя и градини в света. Организира се в началото на юли в  една от резиденциите на британските монарси – дворецът Хемптън Корт. Hampton Court  Flower  Show събира елита на градинарството на Обединеното Кралство. Изложението се посещава годишно от над 150 000 почитатели на цветята и градинарското изкуство. За първи път в двадесетгодишната история на изложението български градинар бе поканен да участва в изложението през 2011. Христо Йорданов бе първият участник от Източна Европа. Той направи “+ 359 Bulgarian Garden“, вплитайки в телефонния код за набиране на България от чужбина цветя на площ от 35,9 кв. м.

 

Споделете: