Вече тече подготовка за поддържане на пътищата през зимата

С над 1 млн. лв. са глобени през този сезон концесионери и наематели на плажове

При участието си  в петата национална конференция по пътищата, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че подготовката за поддържане на пътищата през зимата вече е започнала.

Тя посочи, че целта е да се провери каква е ситуацията във фирмите и готовността им за изпълнение на тази дейност.

Министърът  каза още, че Агенция „Пътна инфраструктура”, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще направи преглед на наличните количества сол, луга, материали и на броя машини, с които разполагат поддържащите фирми. Ще бъде проверена и готовността им да прилагат разработените планове за зимно поддържане на пътищата, допълни тя.

Съвместните проверки ще бъдат насочени към сравнение на договорите, които фирмите имат с държавата и общините, каза още министър Павлова. Тя посочи, че през миналата година една фирма е кандидатства с определен брой машини и материали за поддръжка на пътищата както пред АПИ, така и пред дадена община.

Министърът  съобщи, че в резултат на безкомпромисните проверки, направени през предишния сезон, на някои фирми са наложени сериозни санкции, с промяна в условията. В резултат са били наети допълнителни доставчици на материали или на машини, за да може да се подсигурят плановете, които трябва да се изпълняват през тази година.

По-късно  същия ден (20.09.) се проведе работна среща, на която бяха отчетени резултатите от извършения контрол през летен сезон 2012 по сключени концесионни договори и бяха направени предложения за подобряване и оптимизиране на проверките по морските плажове за летен сезон 2013 г.

Министър Павлова отчете, че през настоящия летен сезон са  извършени над 200 проверки на плажове, отдадени под наем или на концесия.

В резултат на непрекъснатите проверки са констатирани над 200 съществени нередности. Сред тях са липса на спасители, медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка на ивицата, неспазване на съотношенията платена-свободна зона, строителство на незаконни преместваеми обекти и неспазване на изискванията за застрояване, отчете министър Лиляна Павлова.

На всички нарушители са наложени глоби в размер на над 1 млн. лв. Това е безпрецедентна до този момент сума, заяви регионалният министър. През миналата година размерът на наложените глоби е 350 000 лв. Ако санкциите не бъдат изплатени в определения срок, също ще бъдат предприети стъпки по прекратяване на концесиите или договорите за наем, допълни тя.

Като цяло, анализът на летния сезон показва, че тази година плажовете се стопанисват много по-добре, но глобите се формират от по-малък брой плажове.

Лиляна Павлова и председателя на УС на АПИ Лазар Лазаров направиха и внезапна инспекция на пътя Бургас-Малко Търново. Целта беше да проверят защо има забавяне в изпълнението на проекта и качеството на строителството.

Изпълнителят на обекта поясни, че е имал финансови проблеми, довели до изоставяне на вътрешния график на строително-монтажните работи, но пое ангажимент до 15 ноември пътят да бъде завършен. В няколко участъка по трасето бяха установени напуквания, които ще бъдат преработени изцяло по настояване на министър Павлова.

 

 

Споделете: