Възобновяват строителството на 4 язовира

Изготвят варианти на краткосрочни инвестиционни програми за ВиК сектора през октомври

През следващия месец – октомври 2012 г.,  ще бъдат готови варианти на краткосрочни инвестиционни програми, които ще послужат за планиране на инвестициите във ВиК сектора през следващия програмен период.

Това каза  зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на организирания от Националното сдружение на общините форум „Водният сектор – национален приоритет и общинска отговорност”, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Инвестиционните програми ще бъдат първите резултати от разработването на регионалните генерални планове за ВиК, каза още зам.-министър Симидчиев. Изработването им започна през месец декември миналата година в рамките на проект „Развитие на общинската инфраструктура”. Всичките 51 плана трябва да бъдат готови и одобрени до средата на 2013 г., допълни той.

Зам.-министър Симидчиев призова местните власти да дискутират нуждите от инвестиции във ВиК сектора в рамките на дадена община с трите консорциума, които ги разработват. Така ще може те бъдат включени в документите.

Според него трябва да се възроди изграждането на четири язовира – Черни Осъм (ще осигури питейна вода за областите Плевен и Ловеч), Кюстендил (ще водоснабдява гр. Кюстендил), Бяла (около Севлиево) и Чакалица (за Благоевград).

Строителството на тези съоръжения е започнато, но прекъснато на различни етапи. Завършването им ще реши дългогодишните проблеми с водоснабдяването в тези територии, каза зам.-министър Симидчиев.

Споделете: